25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2023 12:50 | Son Güncelleme: 31.01.2023 12:56

Google MusicLM'i duyurdu: Cümlelerden beste yapan bir yapay zekâ

Google cümlelerden beste yapabilen yeni bir yapay zekâ üzerinde çalıştığını duyurdu. MusicLM isimli uygulama henüz hayata geçirilmedi ancak bu girişim, sanat dünyasını kökten değiştirecek yeni bir döneme işaret ediyor olabilir
Google MusicLM'i duyurdu: Cümlelerden beste yapan bir yapay zekâ

Yapay zeka ile ilgili çalışmalar ve projeler arttıkça tartışmalar da büyüyor. Kimileri yapay zekanın gelecek yılda iş gücünün büyük bir kısmını ele geçireceğini kimileri ise hiçbir zaman insanoğlunun yerini alamayacağını savunuyor. Yapay zeka insanlığın sonunu getirebileceğine inananları sayısı ise azımsanmayacak kadar çok.  Buna rağmen çalışmalar son sürat devam ediyor. Son olarak Google araştırmacıları, metni şarkıya dönüştüren yapay zeka projesini görücüye çıkardı. Yazılan metinden herhangi bir türde müzik üretebilen MusicLM, müzik endüstrisinde yeni bir dalga yaratma potansiyeline sahip. Google’ın açıklamasına göre MusicLM, 280 bin saatlik müzik ve ses veritabanıyla eğitildi.

Telif hakları problemi 

Uygulama sadece bir cümle değil, tüm senaryolar için de bir müzik besteleyebiliyor. Örneğin; yapay zekânın, Edvard Munch'un Çığlık isimli tablosunun anlatıldığı kısa metne karşı bestelenen 30 saniyelik bir bestesi bulunuyor. Elbette, MusicLM kusursuz bir uygulama değil; henüz gelişme aşamasında olan uygulamanın bestelerinde anlamsız sesler ve kelimeler de bulunuyor. Google’daki araştırmacılar, kullanılan melodilerle ilgili telif hakkı endişeleri nedeniyle araç setini yakın zamanda yayınlamayı planlamıyor. Bununla beraber; uygulama tamamen deneysel bir çalışma olarak kalsa da arkasından gelecek benzeri uygulamaların önünü açacak gibi gözüküyor.