25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Giriş: 22.04.2023 19:20 | Son Güncelleme: 22.04.2023 19:54

iPhone'unuzdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak kullanışlı iOS 16 özellikleri

Apple'ın Eylül ayında kullanıma sunduğu iOS 16 yazılımı sonrasında bir dizi önemli güncelleme aldı ve gelişmiş pek çok özelliği telefonlara kazandırdı. İşte iPhone kullananların mutlaka bilmesi gereken o kullanışlı özellikler...
iPhone'unuzdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak kullanışlı iOS 16 özellikleri - Resim: 1

Yeni emojiler

iOS 16.4'ü indirdikten sonra iPhone'unuzun emoji klavyesi, sohbetlerinizi süslemek için birçoğu bayram temalı 21 yeni sembol içerecek şekilde genişleyecek. Eşek, geyik ve kaz gibi hayvanların yanı sıra marakas, pembe bir kalp, açık mavi bir kalp ve katlanabilir bir el yelpazesi geliyor. Bu arada sallanan yüz emojisi de kafa karışıklığınızı ifade etmenize yardımcı olabilir.

iPhone'unuzdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak kullanışlı iOS 16 özellikleri - Resim: 2

Mesajları düzenleme ve geri alma özelliği

Apple'ın yazılım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, WWDC'de Mesajlar uygulaması için en çok talep edilen üç özelliği tanıtırken "Utanç verici yazım hataları geçmişte kaldı" dedi.

İlk olarak, iOS 16'da gönderilen mesajları düzenleyebileceksiniz. Yani bir mesajdan sonra bir yazım hatası fark ederseniz, mesajı daha sonra düzenleyebileceksiniz. Mesajın altındaki durumda küçük bir "düzenlendi" yazısı beliriyor.

Sıradaki yeni özellik, gönderilen bir mesajı hemen geri çağırabilmeniz. Yanlışlıkla tamamlanmamış bir mesaj gönderirseniz, karşı tarafın okumasını önlemek için Göndermeyi Geri Al aracını kullanabilirsiniz.

Son olarak, mesajları ve ileti dizilerini okunmamış olarak işaretleyebilirsiniz. Bu, bir mesaja o anda yanıt vermek için zamanınız olmadığında, ancak daha sonra geri döndüğünüzden emin olmak istediğinizde uygun bir araç olabilir.

iPhone'unuzdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak kullanışlı iOS 16 özellikleri - Resim: 3

Yeni özelleştirilebilir kilit ekranı

iPhone'unuzda en çok baktığınız şeylerden biri kilit ekranı. iOS 16, iPhone'un kilit ekranına şimdiye kadarki en önemli güncellemeyi getiriyor. Kilit ekranınızı düzenlemek için basılı tutun. Birkaç farklı stili denemek için kaydırabilirsiniz. Her stil, arka plan fotoğrafı için renk filtresini ve kilit ekranındaki yazı tipini değiştiriyor, böylece her şey birbirini tamamlıyor. 

Ayrıca saat ve tarih için yazı tiplerini özelleştirebilir ve sıcaklık, etkinlik halkaları ve takvim gibi kilit ekrana widget'ları ekleyebilirsiniz. 

Hatta farklı widget'lara sahip birden fazla özelleştirilmiş kilit ekranı ayarlayabilir ve aralarında geçiş yapmak için kolayca kaydırabilirsiniz. Kilit ekranınızdaki resimleri otomatik olarak değiştiren bir fotoğraf karıştırma seçeneği de var.

Apple'ın eklemesini umduğumuz bir özellik de 'her zaman açık ekran' özelliğiydi. Bu özellik neredeyse tüm Android telefonlarda var; hatta Apple Watch'ta bile. iOS 16 ile birlikte yeni iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max ile hbu özellik kullanıcılara nihayet sunulmuş oldu.

iPhone'unuzdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak kullanışlı iOS 16 özellikleri - Resim: 4

Bildirimler ve canlı etkinlikler

Bazen bildirimler kilit ekranınızın fotoğrafını kaplayabiliyor, bu nedenle iOS 16 bildirimleri ekranınızın alt kısmına taşınıyor. Bu sadece daha iyi görünmekle kalmıyor, aynı zamanda iPhone'unuzu tek elle kullanmanız için de avantaj sağlıyor.

iOS 16 ayrıca başka bir bildirim sorununu da çözmeyi amaçlıyor. Bazen bir uygulamadan arka arkaya bir sürü bildirim alırsınız, örneğin bir basketbol maçının skoru gibi. Geliştiriciler için Canlı Etkinlikler adı verilen yeni bir araç, bir dizi kesinti almak yerine kilit ekranınızdan gerçek zamanlı olarak olup bitenleri takip etmeyi kolaylaştırıyor.

Canlı Etkinlikler, spor etkinliklerini, antrenmanları ve hatta bir Uber yolculuğunun ilerleyişini takip etmeyi kolaylaştırıyor.