18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 09.12.2022 18:06 | Son Güncelleme: 09.12.2022 18:06

NASA'nın tarihi Artemis 1’i görevinde sona yaklaşılıyor

NASA'nın Artemis 1 Orion uzay aracı 11 Aralık'ta Dünya'ya dönmeye hazırlanıyor. Kapsül ses hızının yaklaşık 32 katı hızla Dünya atmosferine girecek ve Baja California kıyılarına inecek 
NASA'nın tarihi Artemis 1’i görevinde sona yaklaşılıyor

NASA'nın Artemis 1 Orion kapsülünün 11 Aralık Pazar günü öğleden sonra Dünya'ya dönmesi ve yaklaşık 26 gün süren derin uzay yolculuğunu Baja California kıyılarındaki Pasifik Okyanusu'na iniş yaparak tamamlaması planlanıyor. Orion kapsülü şimdiye kadar Ay'a gidip geldiği 1,3 milyon millik yolculuk boyunca başarılı bir görev sergiledi ve insan taşımak üzere tasarlanmış herhangi bir uzay aracının şimdiye kadar kat ettiği en uzak mesafeye uçtu.

Artemis 1 ekibi üyeleri bu başarının pazar gününe kadar devam edeceğinden eminler. Ancak her ayrıntının önemli olduğunu ve hiçbir şeyi hafife almadıklarını da söylüyorlar. Artemis görev yöneticisi Mike Sarafin 8 Aralık Perşembe günü öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında "Gardımızı düşürmüyoruz. Önümüzde bazı zorlu görevler var" ifadelerini kullandı.

Gerçekten de Orion'un eve dönüşü Artemis 1 görevinin en zorlu aşamalarından biri. Kapsül pazar günü ses hızının yaklaşık 32 katı hızla Dünya atmosferine girecek. Yeniden giriş sırasında Orion güneş yüzeyinin yaklaşık yarısı kadar bir ısıya maruz kalacak. Kapsülün ısı kalkanı, uzay aracının geri kalanını koruyarak bu termal yükü taşımak zorunda. Bu, henüz bu tür zorlu koşullarla karşılaşmamış olan ısı kalkanı için büyük bir test olacak.