20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.01.2023 17:55 | Son Güncelleme: 05.01.2023 18:12

Solucan deliklerinin içini görmek mümkün olabilir

İçinden geçilebilirse uzayda yolculuğu mümkün kılacağı kabul edilen solucan delikleriyle ilgili yeni bir araştırma ezberleri bozdu. Sanılanın aksine solucan deliklerinin içini görmek mümkün olabilir
Solucan deliklerinin içini görmek mümkün olabilir

Uzayda iki noktayı bağlayan teorik tüneller olan solucan deliklerinin içini görmemiz mümkün olabilir. En azından fizikçi Ben Kain’in yeni simülasyonuna göre solucan deliğine girecek bir uzay aracının, bize veda etmeden önce sinyal yollaması mümkün. Henüz teoride kalsa da, bu keşif solucan deliklerini daha iyi anlamamızı sağlayabilir.

Solucan deliğinden geri dönemezsiniz

Solucan delikleri, evren içinde çok uzak iki mesafeyi birbirine bağlayan teorik tünellerdir. Henüz gözlemlenmemiş ancak teoride kanıtlanmış solucan delikleri, ışık hızında seyahat etmenin bile yeterli olmadığı mesafelere ulaşmamızı sağlayabilir. Eğer uzayda bir solucan deliğine düşerseniz, geri dönemezsiniz solucan deliği arkanızdan kapanacaktır. Ancak yeni araştırmalara göre geriye bir mesaj göndermek için yeterli zamanınız olabilir.

Yeni simülasyon solucan deliklerini aydınlatabilir

Fizikçiler, solucan deliklerinin son derece kararsız olduğunu ve içine herhangi bir maddenin girmesi halinde çökeceğini uzun zamandır biliyorlardı. Ancak bunun ne kadar hızlı gerçekleşebileceği ya da içine giren bir şey ya da biri için ne anlama geldiği net değildi. Şimdi yeni bir bilgisayar programı, içinden bir şey geçtiğinde solucan deliklerinin nasıl tepki vereceğini hesaplayabiliyor.

Verilere göre elimize video ulaşabilir

Worcester'daki College of the Holy Cross'ta fizikçi olan Ben Kain bu olasılığın "Solucan deliği simülasyonunda bir sonda inşa ediyorsunuz ve onu gönderiyorsunuz. Mutlaka geri gelmesini sağlamaya çalışmıyorsunuz, çünkü solucan deliğinin çökeceğini biliyorsunuz. Peki ışık hızında bir sinyal, delik çökmeden önce bize geri gelebilir mi? Yeni verilere göre bu mümkün" sözleriyle mümkün olduğunu söylüyor. Kain’in simülasyonu, normal maddeden yapılmış herhangi bir şeyin solucan deliğini kapatıp, geride kara delik benzeri bir şey bırakacağını doğruladı.

"Tek yönlü bir yolculuk olacak"

Bu durumda hızlı hareket eden bir sondanın delik çökmeden hemen önce ışık hızındaki sinyalleri bize ulaştırmasını engelleyecek kadar yavaş değil. Kai;, insanları, bir solucan deliğinden göndermeyi hiç düşünmediğini "Sadece kapsül ve bir video kamera. Her şey insansız olacak. Tek yönlü bir yolculuk olacak, ama en azından bu cihazın ne gördüğünü gösteren bir video elimize geri dönebilir" sözleriyle dile getiriyor.

"Matematiksel demek, gerçek demek değil"

Münih Matematiksel Felsefe Merkezi'nden fizikçi Sabine Hossenfelder ise bu fikre biraz şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Hossenfelder’e göre bir şeyin matematiksel olarak kanıtlanması, gerçekte mümkün olduğu anlamına gelmiyor.