Her ne kadar ebeveynler zaman kaybı olduklarını düşünse de video oyunları oynamak çocukların zekasını artırabilir. Yapılan bir araştırmaya göre günde ortalama üç veya daha fazla saat boyunca oyun oynayan çocuklar, bilişsel ve hafıza testlerinde yaşıtlarına kıyasla daha iyi bir performans ortaya koydular.
Oyun oynamak gençlerde şiddet, anti sosyal davranışlar ve sağlık sorunları ile ilişkilendiriliyordu. Ancak araştırmacılar, oyun oynamanın çocukların beyin gelişimi için fayda sağlayabileceğini öne sürdüler. Çocuklara tepki sürelerini, problem çözmelerini ve hafızalarını analiz eden bir dizi test yapıldı ve bu sürede beyinleri tarandı. Sonuçlara bakıldığında ise hem daha iyi puan elde ettikleri hem de beynin her bir işlemden sorumlu bölümlerini daha fazla çalıştırdıkları görüldü.
Bilişsel farklılıkları inceledi
Çalışmayı finanse eden Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü yöneticisi Nora Volkow “Pek çok çalışma video oyunları ile davranış ve zihinsel sağlık arasında bir ilişki kurdu. Bu çalışma ise söz konusu popüler eğlence unsuru video oyunlarının bilişsel faydalarının da olabileceği ihtimalini ortaya koydu” açıklamasını yaptı.
Araştırmadan veriler
Vermont Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının gerçekleştirdiği ve JAMA Network Open dergisinde yayınlanan çalışmada 2078 Amerikalı çocuktan elde edilen veriler incelendi. Çocuklara her gün kaç saat video oyunları oynadıkları soruldu ve sonrasında iki gruba ayrıldılar. 1278’i hiç video oyunu oynamadıklarını belirtirken 800’ü günde en az üç saat oynadığını söyledi. Beyin aktivitelerini ölçmek amacıyla her çocuğa emar çekildi.
Oyun oynayanlar daha hızlıydı
Katılımcılara sanal gerçeklik kulaklıklarına benzeyen bir çift gözlük verildi. Bu gözlükleri kullanarak iki adet testi tamamladılar. Bitiş sinyali olarak da bilinen ilkinde, sağa veya sola giden okları takip ettiler ve bu oklara karşılık gelen butonlara bastılar. Katılımcılara yukarı doğru giden bir ok gördüklerinde hiçbir şeye basmamaları söylendi. N-back diye adlandırılan ikinci testte ise çocuklara bir binanın görüntüsü ezberletildi. Sonrasında ise kendilerine gösterilen bir dizi kart arasından binayla eşleşeni gördüklerinde butona basmaları istendi. Oyun oynayan çocuklar ok testinde oynamayanlara kıyasla daha hızlıydı. Yukarı bakan bir ok gördüklerinde oyun oynamayanların durma süreleri 307 milisaniye sürerken oynayanlar için bu süre 299 milisaniyeydi. Sağa veya sola bakan bir ok gördüklerinde doğru butona basma süreleri ise oyun oynayanlar için 515 milisaniye iken oynamayanlar için 550 milisaniyeydi. Bina görüntüsü testinde oyun oynamayanların bir eşleşme tespit etmesi 1070 milisaniye sürerken oynayanların 1021 milisaniye sürdü.
"Hafıza bölgesi daha çok çalışıyor"
Taramalarda, video oyunları oynayan çocukların beyinlerinin dikkat ve hafızayla ilgili precuneus bölgesinin daha fazla çalıştığı ortaya çıktı. Dürtüleri bastırmakla ilişkili gyri bölgesinin oyun oynamayanlara göre de yine daha fazla çalıştığı bulundu. Araştırmacılar, oyun oynamanın dikkat ve dürtü kontrolünü geliştirebileceğini öne sürdüler. Vermont Üniversitesi’nde psikiyatrist olan Bader Chaarani, çalışmaya ve sonuçlarına yönelik “Günümüzde birçok ebeveyn, video oyunlarının çocukların sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkilerinden endişeleniyor. Gençler arasında bu oyunların yaygınlaşması, söz konusu oyunların olumlu ve olumsuz etkilerini daha iyi anlamamızı zorunlu kılıyor. Düzenli olarak video oyunu oynamanın üstün nöro-bilişsel performansa yol açtığını söyleyemeyiz. Ancak bu, çalışmaları devam ettirmek için cesaretlendirici bir bulgu” ifadesinde bulundu. Çalışmadaki çocuklar, Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD)’tan seçilerek çalışmaya katıldı. Analiz edilen veriler ise Ekim 2019 ile Ekim 2020 arasında toplandı.