The Athletic, futbol dünyasını şaşırtıp bu cumartesi Çaykur Rizespor’a karşı Galatasaray formasıyla ilk maçına çıkmaya hazırlanan Nijeryalı milli oyuncuyu yazdı. “Komple bir santrfor. Bol şut atıyor, preste becerikli ve hava toplarında iyi. Ancak nasıl bir oyuncu olduğunu anlamak için 2022-23’ten ziyade geçen sezona bakmak daha isabetli”
James Horncastle,Eduardo Tansley/The Athletic
Napoli 2022-23 sezonunda 33 yıl sonra ilk Serie A şampiyonluğunu kazanırken başrolde Victor Osimhen vardı. Bu başarı Nijeryalıyı Avrupa’nın en gözde santrforlarından biri haline getirdi. O halde nasıl oldu da sadece bir yıl sonra kiralık olarak Süper Lig’e transfer oldu?
Osimhen’in 2024 yaz transfer döneminden beklentisi başkaydı. Ocak ayında CBS Sports Golazo’ya kariyerinde “bir adım daha atmaya” hazır olduğunu söylemişti. Ama bunun yerine acayip bir transferle Avrupa’nın beş büyük liginden birini bırakıp İstanbul’un Galatasaray kulübüne gitti. Üstelik 25 yaşındaki oyuncu kiralık oynayacak.
Şampiyonlar Ligi de yok
Türkiye kulüp takımları Avrupa kupalarındaki başarısına göre belirlenen UEFA ülke sıralamasında 10. basamakta. Sadece Avrupa’nın beş büyük ligi olarak bilinen İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa’nın değil Hollanda, Portekiz, Belçika ve Çekya’nın en üst liglerinin de gerisindeler.
Üstelik son iki sezonun şampiyonu Galatasaray bu yıl play-off turunda elendiği için Şampiyonlar Ligi’nde olmayacak. Osimhen’in yeni takımı UEFA Avrupa Ligi’nde Ajax ve Tottenham Hotspur gibi takımlarla mücadele edecek.
2022-23 sezonundan bugüne Osimhen’de keskin düşüş söz konusu. O sezon 32 maçta 26 gol atmış ve Avrupa’nın en golcü beşinci ismi olmuş, 2023 Afrika Uluslar Kupası’nda Yılın Futbolcusu ödülünü kazanması kimseyi şaşırtmamıştı. Peki ama Galatasaray’a nasıl geldi? Ve yazın ne oldu?
Irkçı saldırılar
Galatasaray’a transferinin hikayesi için geçen sezonun başına dönmek gerek. Osimhen 2022-23’te attığı 26 golle Serie A gol krallığına ulaşan ilk ve tek Afrikalı olurken Ballon d’Or oylamasında sekizinci sırayı aldı. Ancak Napoli’nin şampiyonluğundan önce istikrarsız performanslar sergilemiş, önceki iki sezonu Serie A’da penaltılar hariç 10 ve 14 golle tamamlamıştı. Yılda ortalama 22 maça ilk 11 çıkabilmişti.
Şampiyonluk sonrasında da formu dibe vurdu. Geçen yıl üç farklı hocayla çalışan Napoli Serie A tarihinde şampiyonluktan sonraki sezonu en kötü geçiren ekip oldu. Kulübün resmi TikTok hesabında Osimhen’i ırkçı bir tavırla alaya alan paylaşımlar sonrası oyuncunun menajeri kulübü dava etmek istedi. Fakat tarafların arası bir şekilde düzeltildi ve Osimhen sözleşme yeniledi. Ücreti artmıştı, 2026’ya kadar kulüpte kalacaktı.
Ama sakatlıklar, cezalar, Napoli’nin geçen sezonki ilk hocası Rudi Garcia’dan ve Nijerya teknik direktörü Finidi George’dan memnuniyetsizliğini açıkça dile getirmesi, ayrıca ocak ve şubat ayında Afrika Uluslar Kupası’nda olması değerini düşürdü.
Napoli’de penaltılar hariç 12 gol attığı sezonun sonunda, oyuncuyla ilgilenenler İtalyanların 2020 yazında Lille’e ödediği bonservisin fazla olup olmadığı sorusunu sorgulamaya başladı. Tartışmalı transfer hakkında Napoli ve Roma’daki savcılar tarafından soruşturma açılmıştı.
Yine de Napoli’de kalması söz konusu değildi. Aralıkta sözleşme yeniledikten sadece bir ay sonra sıradaki adımına karar verdiğini açıkladı. Napoli’nin sahibi Aurelio De Laurentiis bu haberi “Yazdan beri zaten biliyorduk. Aksi halde sözleşme yenileme görüşmeleri bu kadar sürmezdi. Real Madrid, Paris Saint-Germain veya Premier League’e gideceğini zaten biliyorduk” sözleriyle yorumladı.
Nijeryalı bu yazı Napoli’nin Castel Volturno tesislerinde tek başına çalışarak geçirdi. Bu arada kulübü Belçikalı milli santrfor Romelu Lukaku’nun da aralarında bulunduğu transferlere 150 milyon euro harcadı.
PSG vazgeçti
Arka planda PSG teklif hazırlığı yapıyordu. The Athletic’ten David Ornstein ve Peter Rutzler’in şubat ayında bildirdiği üzere Fransızlar Kylian Mbappé’nin takımdan ayrılacağı kesinleştikten sonra Osimhen’i transfer listesine almıştı.
Ama ağustos sonunda Ornstein PSG’nin oyuncudan vazgeçtiği haberini verdi.
Suudi Arabistan’dan El-Ehli’nin de ilgisi vardı ancak Osimhen’in menajeri Roberto Calenda bu kulüple yapılan görüşmeler sırasında yaptığı açıklamayla başka bir rota çizdi.
Calenda, X üzerinden yaptığı açıklamada “Osimhen Napoli’nin oyuncusu. Kısa süre önce yenilenen sözleşmeden iki taraf da memnun. Napoli’yle tarih yazdı ve ciddi teklifler geldiğinde hep kulübün kararlarını kabul ettik. Daha önce de söylediğim gibi yeni devlere yol açmak için gönderiliverecek biri değil. Victor Afrika’da Yılın Futbolcusu seçildi, Ballon d’Or sıralamasında sekizinci oldu. Avrupa’da hala söyleyecek sözü çok. Saygıya ve dengeye ihtiyacımız var” diyordu.
Bu arada El-Ehli onun yerine Brentford’un İngiliz milli golcüsü Ivan Toney’i kadrosuna kattı.
Chelsea şartları kabul etmedi
Ardından Chelsea geçen cuma İngiltere’de transfer döneminin kapanmasına kadar oyuncunun peşine düştü. The Athletic’ten Simon Johnson ve Liam Twomey transfer döneminin son haftalarında Chelsea’nin bastırdığını duyururken Batı Londralıların yedi ayrı teklifi de başarısız oldu. Osimhen gelmek istiyor ama talep ettiği sözleşme kulübün şartlarını aşıyordu. Oyuncuyla anlaşılamayınca Napoli ile anlaşma da resmiyet kazanmadı.
Ardından Avrupa’nın çoğu büyük liginde transfer penceresi kapandı. Türkiye bu yıl Osimhen’in halen gidebileceği az sayıda ülkeden biriydi ve oyuncu şimdi Galatasaray’da.
İdolü Drogba da gitmişti
Osimhen Avrupa’da oynamaya yabancı değil. İstanbul’a gelmeden evvel İtalya’nın yanı sıra Almanya (Wolfsburg), Belçika (Charleroi), Fransa (Lille) liglerinde de forma giymişti.
Avrupa’daki birçok ligle kıyaslandığında Türkiye ligindeki futbol kalitesi tartışılır ama Osimhen görüşmeleri sonlandırmak için ülkeye geldiğinde kahraman gibi karşılandı.
Eski Chelsea ve Fildişi Sahili Milli Takımı santrforu olan idolü Didier Drogba da 2013-14 sezonunda Galatasaray forması giymişti. Gerçi Drogba o zamanlar Osimhen’in şimdiki halinden dokuz yaş büyüktü.
Napoli’nin gelecek planında Osimhen’e yer kalmadığını gören Galatasaray gözde bir santrforu en verimli döneminde kadroya katma fırsatını fark etti. Üstelik Şampiyonlar Ligi’nde olmasalar bile oyuncuya Avrupa kupalarında oynama şansı da veriyorlardı.
Takımın santrforu Mauro Icardi de Osimhen’in gelişinden önceki hafta çıktığı ligin ilk maçında sakatlanmıştı. İyileşmesi birkaç hafta sürecekti.
Süper Lig ekibinin transferi bitirmek için vakti daha boldu. Türkiye’de transfer dönemi diğer ülkelerden sonra, 13 Eylül’de bitiyor.
Galatasaray için önemli bir imza gerçekleşti. Sezonun geri kalanı için oyuncuya 6 milyon euro maaş ödenecek. Temmuz ve ağustos maaşları Napoli tarafından ödenmişti. Galatasaray İtalyanlara herhangi bir kiralama ücreti vermeyecek. Üstelik Osimhen’in kazancı yılda yaklaşık 10 milyon euro alan Icardi’den düşük. Galatasaray en yüksek maaş alan isimlerinden biri olan Wilfried Zaha’yı bu yaz Lyon’a kiralamıştı.
Ne kadar iyi?
Osimhen’in kariyerindeki en büyük sorunu, oynamaya hazır olmamasıydı. Kariyerinde sadece 2022-23 sezonunda 27’den fazla lig maçına çıktı ve yine sadece o sezon 20 gol barajını aştı.
Nijeryalı o sezon ülkesinin katılamadığı 2022 Dünya Kupası için verilen arada dinlenme fırsatı bulmuş, 26 golünden 17’sini kasım ve aralıktaki turnuvadan sonra oynadığı 21 maçta kaydetmişti. Geçen sezon yıl başından sonra 12 lig maçında sekiz gol bulurken 2021-22 sezonunda ise 16 maçta 9 gol atmıştı.
O zamandan beri yaşadığı bitiricilik sorunları hem oyuncuya hem de takımın sistemine bağlanabilir. Serie A’da maç başına çektiği şut 4.6’dan 3.9’a gerilerken penaltı hariç gol beklentisi de 0.7’den 0.5’e indi. Gol beklentisine göre gol oranı maç başına 0.18’de seyrederken daha sürdürülebilir görünen 0.03’e düştü.
“Gününde bir Osimhen”
Öte yandan, Osimhen birçok açıdan komple bir santrfor. Bol şut atıyor, preste becerikli ve hava toplarında ciddi bir tehdit. Üstelik patlayıcı bir hıza ve prese liderlik etme becerisine sahip. Ancak gerçekte nasıl bir oyuncu olduğunu görmek için 2022-23’ten ziyade geçen sezona bakmak daha isabetli olabilir.
Futbolda sıkça gördüğümüz “gününde olursa” ve “formunu bulduğunda affetmez” kalıplarının tamamen dışına çıkabilmiş değil.