25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 28.04.2023 23:32

75. yılında iki İsrail

İsrail’in bir önceki başbakanı Yair Lapid, ülkesinin 75. kuruluş yıl dönümü için The Economist’e bir makale yazdı. İki İsrail portresi çiziyor: Biri bilim, ekonomi ve edebiyatta parıldayan bir demokrasi-
Netanyahu’nun siyaseti mahkemeler ve anayasanın üzerine koyan girişimine karşı yapılan  bir gösteride “Start-up ulusumuzu koruyun” pankartı görünüyor.  (Fotoğraf: AFP via Getty Images)
Netanyahu’nun siyaseti mahkemeler ve anayasanın üzerine koyan girişimine karşı yapılan bir gösteride “Start-up ulusumuzu koruyun” pankartı görünüyor. (Fotoğraf: AFP via Getty Images)

Yair Lapid

Bu yazıya iki şekilde başlayabilirdim. Birinci seçenek: 75. doğum gününü kutlayan İsrail inanılmaz bir başarı öyküsü. Holokost’un korkunç yıkımından sonra ayağa kalkan Yahudi gurur duyacakları bir ülke kurdu. İsrail’in modern bir ekonomisi var, demokrasisi canlı. Nobel ödülü alan vatandaşlarının sayısı Çinlilerden veya Avustralyalılardan fazla. Ülke hem askeri hem de teknolojik bir güç. ABD’nin en yakın müttefiklerinden biri olan İsrail yenilik ve girişimcilik demek. “Start-up’lar ulusu” olarak anılması boşuna değil.