11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 16.06.2023 23:39

Esas adaletsizlik Trump’ı yargılamamak olur

Donald Trump’ın 13 Haziran günü Miami’de mahkemeye çıkarılması, ABD tarihinde bir ilk. Hakkında öyle ciddi iddialar var ki Trump’ı mahkemeye çıkarmamak ona ayrıcalıklı muamele yapmak olurdu
Esas adaletsizlik Trump’ı yargılamamak olur


Donald Trump’ın 13 Haziran günü Miami’de mahkemeye çıkarılması, ABD tarihinde bir ilk. Bugünkü başkan ve yönetim bir önceki başkanın gizli belgeleri kasten kötüye kullanarak milli güvenliği tehlikeye attığını düşünüyor ve hapisle sonuçlanabilecek suçlamalar getiriyor. Duruma daha da sıra dışı bir nitelik veren ise davalının Cumhuriyetçilerin ön seçimlerinde favori olması. Dolayısıyla 2024 seçimleri Trump için hapisten kaçış kampanyasına dönüşebilir.

Trump da öyle olsun isteyecektir. Aleyhindeki iddianame henüz tam bilinmezken kampanyasını yaşananları fon yaratma fırsatı olarak gördü ve kullandı: Ona göre Joe Biden asla özgür ve adil bir seçim kazanamayacağı için masum rakibini hapse attırmak istiyor; 2024 “son savaş” olacak, ya Trump kazanacak ya da ülke kaybedilecek.

Trump’ın kampanyası Demokratların Amerika’da demokrasinin sonuna gelindiği yönündeki korkularını bizzat davacılara yönlendirmekle kalmayıp ayrımcılıktan da yakınıyor. Joe Biden, Mike Pence ve Hillary Clinton’a diyecek bir şeyiniz yok mu? Trump’ın tespit ettiği üzere hepsi gizli belgeler bulundurdu veya devlet sırları konusundaki dikkatsizliğinden dolayı kınamaya maruz kaldı.

Saçmalıyor

Daha fazla saçmalayamazdı. ABD güvenlik bürokrasisi gerekli gereksiz çok fazla belgeyi gizli olarak nitelendirdiği için bir sürü yetkili ve siyasetçi farkında olmadan sır sahibi oldu.

Pratikte sadece en gizli belgelerle ilgili bir durum varsa, bunları elinde tutan kişi belgeleri iade etmeyi reddediyorsa veya adalete engel oluyorsa, belgeleri korunmasız bırakıyor veyahut başkalarıyla paylaşıyorsa hakkında soruşturma açılıyor. Trump’a yönelik suçlamada bu üç unsur da yer alıyor.
İddianamede atıfta bulunan bazı belgeler son derece gizli. Kimilerinde ise “humin” yani “beşeri istihbarat” ibaresi var. Yakalanırsa başı ciddi derde girecek kaynaklardan elde edildikleri anlamına geliyor.
Trump’ın belgeleri elde bulundurma biçimi de kaygı verici. Beyaz Saray’dan dışarı en az 15 kutu belge çıkardı ve içlerinde “çok gizli” ibareli en az 30 dosya vardı. Trump’ın ofisi tarafından iade edildiklerinden bu belgeler iddianameye dahil edilmedi. Bu olayın sonrasında bile başka çok gizli belgeleri elinde tutmayı sürdürdü ve avukatlarına bunların saklanması veya imhası için talimat verdi.