12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.09.2023 04:38 | Son Güncelleme: 22.09.2023 04:38

Küresel silah pazarının yükselen iki ülkesi Türkiye ve Güney Kore

Son beş yılda savunma ihracatını en yüksek oranda artıran iki ülke Türkiye ve Güney Kore oldu. Çin ve Rusya’nın boşalttığı alanı dolduruyorlar. Türkiye’nin ana satış kalemi İHA’lar fakat gemi satışı da büyüyor, yerli uçak yakında ilk test uçuşunu yapabilir
Türkiye'nin Pakistan ve Azerbaycan ortaklığıyla geliştirmekte olduğu muharip uçak Kaan'ın ilk deneme uçuşunu bu yıl yapabileceği belirtiliyor.
Türkiye'nin Pakistan ve Azerbaycan ortaklığıyla geliştirmekte olduğu muharip uçak Kaan'ın ilk deneme uçuşunu bu yıl yapabileceği belirtiliyor.

13 Eylül’de Kuzey Kore’nin tıknaz lideri Kim Jong Un’un Vladimir Putin’le tokalaşırken görüntü vermesi başlı başına önemli bir olaydı. Kim, Rus diktatöre silah satmak için Rusya’nın doğu ucundaki uzay üssüne trenle gelmişti. Dünyanın en büyük beş silah satıcısı olan ABD, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya şu anki ihracatın dörtte üçünü gerçekleştiriyor. Ancak yeni silah üreticileri yerleşik aktörlere kök söktürüyor.
Kuzey Kore silahlarına alıcı arayan bir ülke. Üstelik Rusya’ya silah satmak isteyen rejim sayısı fazla değil. Çin şu ana kadar çift amaçlı çipler dışında bir şey sağlamaktan caydırıldı. Sadece İran Rusya'ya Şahid adlı “kamikaze” İHA’lardan 2 bin 400 adet sattı. Amerikan istihbarat kaynaklarına göre Kuzey Kore bu yıl Rusya’ya 152 mm’lik mermi ve Katyuşa tipi roketatar satıyor. Rusya’nın Pyongyang ve Tahran’dan alışveriş yapma sebebi iki rejimin de halihazırda ciddi uluslararası yaptırımlara tabi olması.