24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2023 09:37 | Son Güncelleme: 29.03.2023 10:59

Küheylan oyunu Zorlu PSM'de tiyatroseverlerle buluştu

Çolpan İlhan Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment ortak yapımı Küheylan oyunu Zorlu PSM'de sahnelendi. Oyun öncesinde başrol oyuncularından birkaçı açıklamalarda bulundu
Küheylan oyunu Zorlu PSM'de tiyatroseverlerle buluştu

İngiliz oyun yazarı Peter Shaffer'ın gerçek bir olaydan esinlenerek kaleme aldığı oyun Küheylan Zorlu PSM'de sahnelendi. Başrollerinde Kerem Alışık, Emir Özden, Hatice Aslan, Devrim Nas, Açelya Devrim Yılhan ve Gizem Katmer rol alıyor. Oyun öncesinde açıklamalarda bulunan, Kerem Alışık sahnelemek istedikleri oyunun telifini başka bir tiyatro organizasyonunun alması üzerine Küheylan oyununu sahneye koyma fikrinin ortaya çıktığını söyledi.Alışık, prova ve hazırlık sürecinin 4 ay sürdüğünü belirterek, "Sahnede 20, sahne arkasıyla beraber 40 kişi bu oyunda görev alıyor. Oyun kısaca hayatta her insanla karşılaşmanın bir nedeni vardır mottosunu söylüyor. Bazı insanlar senin hayatını değiştirir ya da sen o insanların hayatını değiştirirsin. Başkalarıyla ilgili rahatsız olduğunuz her şey bizim kendimizi tanımamızı sağlar" dedi. Oyunu sahneye koymaktan büyük keyif aldıklarını ifade eden Alışık, dolu salonlarda seyirciyle iç içe oynamanın da memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

"Seyirciyle iç içeyiz bu hoşuma gidiyor"

Oyuncu Hatice Aslan, oyunda Dora karakterini canlandırdığını ve karakterinin aşırı dindar ve katı kuralları olan bir kadın olduğunu ifade etti. Aslan, gerçeklerden kaçmanın bir insanı nereye sürükleyeceğini anlatmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, "Herkes kendi dar alanı içerisinde en doğruyu kendisinin bildiğini ve yaptığını sanıyor. Aslında ne zamanki herkes birbirinin fikirleriyle iç içe olacak, o zaman belki bir şeyler daha güzel, daha doğru olur. Oyunda seyirciyle iç içeyiz, bu benim çok hoşuma gidiyor" açıklamasını yaptı.Oyuncu Emir Özden de oyunda anne babasının aile içindeki baskılarından sıkılan ve atları çok seven bir çocuğa hayat verdiğine işaret ederek, "Atlara düşkün bir çocuk ve yaşadığı bütün sıkıntılardan atlara kaçıyor. At hikayesi onun zihninde zorlaşan ve onu zorlayan bir yere dönüşüyor. Yolu Doktor Dysart ile kesişiyor ve doktor-hasta ilişkisi içinde yaşanmaması gereken bir şey yaşanıyor. Doktor Dysart'ın da kendini sorgulamasına iten bir hikayeyi anlatıyoruz" şeklinde konuştu.

"Shaffer oyunlarında önemli sorular soruyor"

Oyuncu Devrim Nas ise Küheylan oyununun modern klasikler içinde önemli yeri olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu'nun 4 sezondur başarıyla sahneye koyduğu Amadeus oyununun da yazarı Peter Shaffer tarafından kaleme alınmış. Shaffer, yazdığı her oyunda çok önemli sorular soruyor. Cevaplar bulmak zorunda değilsiniz. Seyirciyi o sorularla yüzleştiriyor. 1970'li yıllarda efsane oyuncular bu metinde yer almak istiyorlar. Benim için de bu yüzden önemli bir oyun. Küheylan'ın bu güzel ekiple buluşunca iyi bir şey ortaya çıkacağını düşünüyordum. Yönetmenimiz öyle güzel bir konseptle geldi ki sahne üstünde seyirciyi ağırlıyoruz. Seyircinin soluğunu ensemizde hissediyoruz. Aynı nabız atışını birlikte yaşıyoruz. Bu oyunda olmaktan çok mutluyum"

4, 13 ve 18 Nisan'da Zorlu PSM’de

Barış Erdenk'in yönettiği oyunun dekor tasarımını Merve Yörük, ışık tasarımını Cem Yılmazer, kostüm tasarımını Gül Sağer, hareket düzenini Sibel Erdenk, müziklerini ise Gürkan Çakıcı yaptı. Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük tiyatrolar tarafından sahnelenen ve sinema uyarlaması yapılan oyun, HDI Sigorta'nın katkılarıyla, 4, 13 ve 18 Nisan'da Zorlu PSM’de sahnelenmeye devam edecek.

Broadway Tiyatrosu'nda 1200 kez sahnelenen Tony ödüllü Küheylan'da Psikiyatrist Dr. Dysart arkadaşı olan yargıcın ricası üzerine 17 yaşındaki Alan'ın tedavisini istemese de üzerine alır.  Alan, hafta sonları çalıştığı yerde demir bir çubukla sekiz atın gözünü kör etmiştir. Anne babasına göre atlara çocukluğundan beri hayran olan Alan'ın yaptığı akıl almaz bir vahşettir. Hastaneye yatırılan Alan’ın vakası Dysart'ın kariyerinde de hayatında da bir dönüm noktası olacaktır. Dysart, Alan'ı bu vahşi eylemi yapmaya iten sebepleri bir dedektif gibi açığa çıkartırken istemese de mesleğinin faydasını ve zararlarını sorgulamaya başlamasıkonu alınıyor.

"Psikiyatrist Dr. Dysart arkadaşı olan yargıcın ricası üzerine 17 yaşındaki Alan'ın tedavisini istemese de üzerine alır. Alan, hafta sonları çalıştığı yerde demir bir çubukla sekiz atın gözünü kör etmiştir. Anne babasına göre atlara çocukluğundan beri hayran olan Alan'ın yaptığı akıl almaz bir vahşettir. Hastaneye yatırılan Alan’ın vakası Dysart'ın kariyerinde de hayatında da bir dönüm noktası olacaktır. Dysart, Alan'ı bu vahşi eylemi yapmaya iten sebepleri bir dedektif gibi açığa çıkartırken istemese de mesleğinin faydasını ve zararlarını sorgulamaya başlar"​​​​​​​

Kaynak: AA