20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 17.08.2023 15:17 | Son Güncelleme: 17.08.2023 15:21

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve o dönem "asrın felaketi" olarak tanımlanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti
17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti - Resim: 5

Bakanlıklar ile TOKİ ve diğer kurumların işbirliğinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla depremin yaraları büyük oranda sarıldı.TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından yıkımın yaşandığı kentlerde, deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut inşa edildi. Başta okullar ve hastaneler gibi kamu binaları olmak üzere hafif hasarlı binalar depreme karşı güçlendirildi.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti - Resim: 6

Kocaeli'de birçok ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor

Binlerce insanın yaşamını yitirdiği, ev ve iş yerinin yıkıldığı Kocaeli'de, depremin ardından facianın acı izleri ortadan kaldırıldı. En ağır yıkımın yaşandığı şehirde deprem yönetmeliğine uygun binlerce konut inşa edildi. Nisan ayında hizmete açılan Kocaeli Şehir hastanesi, 368 bin metrekarelik alan üzerinde 1218 yatak kapasiteli olarak hizmet veriyor.Depreme karşı 1069 sismik izolatöre sahip olan Kocaeli Şehir Hastanesi, bölgenin "sağlık üssü" olma yolunda ilerliyor. Kocaeli'de hazırlanan "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi" kapsamında kentteki riskli alanlar tespit edildi, binlerce bağımsız birimle ilgili etüt raporu hazırlandı.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti - Resim: 7

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Gölcük, Körfez, Derince ve İzmit başta olmak üzere birçok ilçede yeni projeler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda yapı stoku açısından en riskli bölgelerden biri olan Cedit Mahallesi'nde başlatılan "Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi" ile 1105 hak sahibinin evleri yeniden yapılıyor.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesince finanse edilen projede, riskli 494 binanın yıkılmasının ardından kent tarihinin en önemli kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriliyor.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti - Resim: 8

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü işbirliğinde hazırlanan "Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi" kapsamında "acil müdahale" ve "erken uyarı" sistemi kurulması için çalışmalar devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, "Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim" Projesi kapsamında vatandaşlara kendi mahallelerinde afetlerle ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor.