29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2023 20:26 | Son Güncelleme: 28.11.2023 21:15

2023 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi Prof. Dr. Ayşe Zarakol oldu

Bu yıl sekizincisi verilen Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülünün sahibi Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Zarakol oldu. Zarakol bu ödüle insani bilimlere yaptığı yenilikçi ve bütünsel olağanüstü katkılarından dolayı layık görüldü
2023 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi Prof. Dr. Ayşe Zarakol oldu

2016’dan beri verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sekizinci kez sahibini buldu. Üniversitenin bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla 50 yaşını aşmamış bilim insanlarını ödüllendirmek için sunduğu madalyaya Cambridge Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Ayşe Zarakol layık görüldü. Ödül bir yıl Fen, Mühendislik ve Tıp Bilimleri, bir yıl da İdari, Sosyal, İnsani Bilimler ve Hukuk alanlarında veriliyor. Zarakol'un bu ödüle, tarihsel sosyoloji ve uluslararası ilişkiler alanlarının kesişiminde yer alan ve uluslararası sistemde Doğu-Batı ilişkileri, dünya düzen(ler)inin tarihi ve geleceği, modernite ve egemenlik konularındaki kavramsallaştırmaları, yükselen ve gerileyen güçler ve karşılaştırmalı bakış açısıyla Türkiye siyaseti konularına odaklandığı araştırmaları ile insani bilimlere yaptığı yenilikçi ve bütünsel olağanüstü katkılarından dolayı layık görüldüğü belirtildi.

Ayşe Zarakol kimdir?

Prof. Dr. Zarakol İstanbul’da doğdu. 1995’te Üsküdar Amerikan Lisesi’nde lise öğrenimini tamamlayan Zarakol, 17 yaşındayken lisans eğitimi almak üzere ABD’nin Vermont eyaletindeki Middlebury College’a kaydoldu. 1999 yılında siyaset bilimi diplomasının yanı sıra klasik dönem çalışmaları bölümünden de yan dal derecesi aldı. 2007’de Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden siyaset bilimi yüksek lisans ve doktora diplomalarıyla mezun oldu. Mezuniyeti ertesi Virginia’daki Washington & Lee Üniversitesi’nde yardımcı doçent unvanıyla 5 yıl boyunca siyaset dersleri verdi. 2013 yılında Cambridge Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan Zarakol’un araştırmaları tarihsel sosyoloji ve uluslararası ilişkilerin kesiştiği noktada, disiplinler arası bir biçimde ilerliyor.

Zarakol küresel sistemde Doğu-Batı ilişkileri, dünya düzeninin tarihi ve geleceği, modernlik ve egemenlik kavramları, yükselen ve gerileyen güçler ile Türk siyaseti üzerine karşılaştırmalı bir perspektifle odaklanıyor. Makaleleri American Political Science Review, International Studies Quarterly, European Journal of International Relations, Review of International Studies gibi itibarlı akademik dergilerde yayımlanan Zarakol’un kaleme aldığı Türkçeye Yenilgiden Sonra Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi adıyla çevrilen After Defeat: How the East Learned to Live with the West ve Before the West: The Rise and Fall of Eastern World Orders isimli iki kitabı da bulunuyor.

International Organization’da editörlük görevini yürüten Prof. Dr. Ayşe Zarakol, aynı zamanda Review of International Studies, International Theory, International Relations, International Studies Review, Cambridge Review of International Affairs, Global Constitutionalism, Relaciones Internacionales ve New Area Studies dergilerinin de yayın kurulunda. Zarakol birçok merkezlerin ve bilimsel komitelerin danışma kurullarının üyeliğini de üstleniyor.

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahipleri

Ödülün ilk sahibi 2016 yılında University of California, Los Angeles Elektrik-Elektronik Mühendisliği & Biyomühendislik Bölümleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğan Özcan oldu. 2017’de ödül Massachusetts Institute of Technology’den iktisat profesörü Daron Acemoğlu’na verildi. 2018’de ödülü o dönem Max Planck Enstitüsü Akıllı Sistemler Direktörü ve Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti alırken 2019 yılında ödül o dönem Cornell Üniversitesi’nde çalışan Princeton Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Filiz Garip’e takdim edildi.

2020’de ödülü Ècole Polytechnique Fédérale de Lausanne Biyomühendislik Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Altuğ aldı. 2021’de Chicago Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Ali Hortaçsu ödüle layık görülürken 2022’de ise yine Massachusetts Institute of Technology Nükleer Bilim ve Mühendisliği ile Malzeme Bilimleri ve Mühendisliği’nden Prof. Dr. Bilge Yıldız ödülü kazandı.