Turkcell, 2023 ikinci çeyrek finansal sonuçlarını sürdürülebilirlik temalı bir toplantı ile açıkladı. Sürdürülebilirlik faaliyetleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan 2025’e kadar 300 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerini (GES) devreye alacaklarını ve 2026’da, tükettikleri elektriğin yüzde 65’ini, 2030’da ise yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
“Enerji tüketimimiz yüzde 17 azaldı”
Toplantıya teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyerek başlayan Erkan, “Veri talebi her yıl yüzde 25 artıyor, bu talebi karşılamak için daha fazla enerji tüketiyoruz. 1 petabayt, yani 1 milyon gigabayt data üretimi 3.6 ton karbondioksit emisyonuna denk geliyor. Enerji verimliliği odağımız sayesinde veri kullanımı başına enerji tüketimini 2022’de bir önceki seneye göre yüzde 17 azalttık. Aynı zamanda yenilenebilir enerji üretimini üst seviyelere çıkarmak için yatırımlarımızı artırıyoruz” dedi.
650 baz istasyonunda güneş enerjisi
Erkan, 2010’dan bu yana yeşil enerji yatırımları yapan Turkcell’in çalışmalarını “Turkcell Grup bünyesinde ürettiğimiz yeşil enerjiyle şu an toplam enerji tüketimimizin yüzde 8’ini karşılıyoruz. Geçen yılın sonu itibarıyla toplam 650 baz istasyonunda güneş enerjisine dayalı bir alternatif çözüm olan Greensite yani ‘yeşil saha’ya geçildi. Bu istasyonlarda şu ana kadar yaklaşık 680 bin kWh enerji tasarrufu sağladık. 2023 sonuna kadar ek 750 adet daha Greensite projesi hedefimiz var. Çevreci kaynak odaklı enerji verimliliği projeleriyle 2022 ve 2023’te yaklaşık 131 GWh enerji ve 406 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağladık” şeklinde özetledi.
Tüketimin yüzde 8’i yenilenebilir
Yıl sonu hedeflerinin 57 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santralleri olduğunu söyleyen Erkan “Ankara, Adana ve Tekirdağ’daki veri merkezlerimizde, KKTC ve Diyarbakır’daki iki bölge yerleşkemizde güneş enerjisi sahalarımız var. Şu an tüketimimizin yüzde 8’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediyoruz. 2025 sonu hedefimiz güneş enerjisi santrallerimizin 300 MW kurulu güce sahip olması” dedi.
2030’da yüzde100 yeşil enerji
“İzmir Karadağ’da yaklaşık 2 bin 500 baz istasyonumuzun yıllık tüketimini karşılayacak üretim kapasitesine sahip, 18 MW büyüklüğünde 6 türbinli rüzgâr enerji santralimiz var. Bu santralin 27.6 MW kurulu güce ulaştırılması için izin süreçlerimiz devam ediyor. Yürüttüğümüz tüm faaliyetlerin sonucunda 2026 yılında yıllık tüketimimizin yüzde 65’ini, 2030 yılında ise yüzde 100’ünü yeşil enerjiden karşılayabilmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz, yeşil enerji üreten şirket olmak”
Türkiye’deki enerjinin binde 1’ini tüketiyor
Turkcell’in Türkiye’deki enerjinin binde 1’ini tükettiğini söyleyen Erkan, “Elektrik ihtiyacımızı kendi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama hedefimiz Bank of China, BNP Paribas ve ING Bank ile çok avantajlı yeşil kredi sözleşmeleri imzalamamızı da sağladı. Son olarak geçen hafta Bank of China ile 30 milyon euro’luk bir yeşil kredi anlaşması imzaladık” dedi.
Uluslararası sertifikalar
Turkcell son olarak Synesgy ESG (Çevresel Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) küresel değerlendirme anketinde de A notuyla Excellent Sustainability skorunu aldı. Ayrıca Küçükyalı ve Tepebaşı plazalarındaki çevreci çalışmaları için de Bureau Veritas ve Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından ‘Altın Green Check’ sertifikası verildi.
Yüzde 73.5 gelir büyümesi
Sürdürülebilir yatırımlar için finansal gücün de önemli olduğuna dikkat çeken Erkan’ın aktardığı bilgilere göre, 2023 ikinci çeyrek finansal şöyle gerçekleşti:
Grup gelirleri yıllık bazda yüzde 73.5 büyüyerek 21.7 milyar TL'ye ulaştı. Gelir büyümesi ve enerji fiyatlarındaki düzenlemelerin de katkısıyla FAVÖK yüzde 89.3 artarak 9.5 milyar TL olarak gerçekleşti ve FAVÖK marjı yüzde 44’e ulaştı. Net kâr, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70.1 artışla 3.2 milyar TL oldu.
234 bin yeni müşteri
- 234 bin yeni müşteri kazanımıyla toplam müşteri 42 milyona ulaştı. Turkcell’in bu çeyrekte kazandığı net 40 bin fiber abone ile sabit geniş bant müşteri bazı 3 milyon olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte 165 bin, ilk 6 ayda ise 326 bin yeni haneye fiber erişimi sağlandı. Böylece 2023 yıl sonu için hedeflenen 300 bin bandı ilk yarıyılda aşıldı.
- Turkcell’in stratejik odak alanlarından dijital servis ve çözümlerde, tekil ücretli müşteri sayısı ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 22 artarak 5.5 milyona ulaşırken, tekil gelir büyümesi ise yüzde 87 oldu. OTT TV müşteri sayısı 1 milyonu geçerken, IPTV’de net 35 bin kazanımla 1.3 milyon müşteriye ulaşıldı. İletişim ve yaşam platformu BiP, Pakistan'da 1 milyon aktif kullanıcı sayısını geçerek uluslararası operatör iş birlikleriyle kullanıcı kitlesini daha da genişletti. Bulut depolama ürünü lifebox, 2 milyon ücretli kullanıcıyı aştı.
- Dijital iş servislerinin gelir büyümesi ise yıllık bazda yüzde 82 artışla 2.1 milyar TL’ye ulaştı. Sistem entegrasyon ve yönetilen hizmetler projelerinden gelecekte gelire dönüşecek olan toplam kontrat değeri de 2.9 milyar TL oldu.
- Techfin tarafında gelir büyümesi yüzde 93 olarak gerçekleşti. Cihaz, taşıt ve tedarikçi finansmanı gibi finansal çözümler sunan Financell’in kredi portföyü 4.7 milyar TL'ye ulaştı. Financell'in gelirleri yıllık bazda yüzde 87.4 büyüyerek 402 milyon TL oldu. Dijital finansal hizmetler platformu Paycell'in gelirleri ise bu çeyrekte yıllık yüzde 95.2 artışla 388 milyon TL seviyesine çıktı. Paycell’in ana gelir kalemi olan Sonra Öde çözümü hacmini ikiye katlayarak 1.9 milyar TL büyüklüğe ulaştı.
Beklentileri yukarı yönlü güncelledi
Turkcell, 2023 yılı beklentilerini yarıyıl performansı doğrultusunda yukarı yönlü güncelledi. Buna göre, konsolide gelir büyümesi martta yüzde 55-57 olarak öngörülürken bu ay yüzde 71 seviyesinde olması öngörülüyor. 34 milyar TL seviyesinde öngörülen FAVÖK ise yaklaşık 37 milyar TL olarak güncellendi.
Operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranının önceki beklentiyle paralel olarak yaklaşık yüzde 22 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.
Deprem bölgesinde istihdam seferberliği
Her yıl gelirlerinin yüzde 1’ini sosyal sorumluluk projelerinde kullandıklarını söyleyen Erkan, 6 Şubat depremlerinden sonra Turkcell’in başlattığı Gönül Bağı projeleri kapsamındaki faaliyetlere de değindi. Erkan “Mart ayında afet bölgesi için bin 100 kişilik istihdam hedefiyle seferberlik başlattık. Hatay’da bir Çağrı ve Mesleki Eğitim Merkezi kuruyoruz. Mesleki eğitimlerle uzaktan ve evden çalışmaya uygun iş modelleriyle bölge halkına iş imkânı sağlayacağız. Turkcell Akademi ile 5 bin depremzedeyi teknik ve kişisel gelişim programlarıyla destekleyip meslek edindireceğiz” dedi.
Kıbrıslı meleklere 1 milyon TL bağış
“Bölgenin lokomotif gücü olan küçük işletmeleri ve girişimci kadınları Paycell, Financell, Pasaj ve İşTurkcell’le destekliyoruz. Financell şirketimiz, deprem bölgesindeki ticari işletmelerin güneş enerjisi projelerine kredi desteği sağlıyor. Ayrıca depremde kaybettiğimiz Kıbrıslı ‘meleklerimizi’ de unutmadık. Burada kurulan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ne, yapmak istedikleri okul projesi için 1 milyon TL nakdi bağışta bulunduk. Okula tam donanımlı bir teknoloji laboratuvarı kurulması konusunda da destek olacağız. Çocuklarımızın adını yaşatacağız”
KKTC’ye 4.5G geliyor
Erkan, 7 Eylül’de gerçekleştirilecek lansman ile KKTC’yi 4.5G teknolojisi ile ilk defa Kuzey Kıbrıs Turkcell’in buluşturacağını da açıkladı.