İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla İstanbul İl yönetiminin tedbiren görevden alınmasının ardından akşam saatlerinde çok sayıda çevik kuvvet ekibi, CHP İstanbul İl Başkanlığı binasını abluka altına aldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, "Buradan sesimin eriştiği bütün demokratları, bütün Cumhuriyet Halk Partilileri; İstanbul'daki baba ocağına, Atatürk'ün evine sahip çıkmaya davet ediyorum" açıklaması geldi.
Güvenlik güçleri birçok noktada, CHP İstanbul İl binasına girmeye çalışan partililere müdahale etti! pic.twitter.com/ect8BSnnj5
— 23 DERECE (@yirmiucderece) September 7, 2025
İstanbullular, polis tarafından abluka altına alınan CHP İstanbul İl Başkanlığı'na doğru yürümeye başladı. Polis tarafından kapatılan yollarda kurulan barikatlar önünde eylem yapan yüzlerce vatandaş, "Aç, aç barikatı aç", "Sen kimin polisisin?", "Sarayın değil, halkın polisi ol", "Yüklen, yüklen barikata yüklen" sloganları attı, alkışlarla ve ıslıklarla protesto etti.
Özgür Çelik: Görevimizin başındayız
Özgür Çelik, başkanlık binasından fotoğraf paylaşarak, "CHP halktır. Halkımızın evini koruyacağız. Görevimizin başındayız" mesajını aktardı. Çelik, İl Başkanlığına giriş çıkışların engellenmesine ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
"CHP İstanbul İl binamız halkın evidir. CHP üyelerinin CHP il binasına gelmesi gösteri, yürüyüş ya da eylem değildir. Suç, hiç değildir. En doğal hakları ve görevleridir. Üyelerimizin kendi evlerine gelmesinin engellenmesi suçtur"
Eylem duyurusunun ardından emniyetten çevik kuvvet hamlesi
CHP İstanbul Gençlik Kolları'nın çağrısının ardından çevik kuvvet polisin İl Başkanlığı'na gittiği görüldü. Başkanlık önünde CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek ile polis arasında tartışmalar yaşandı. İl binasına giden yollar da polis tarafından kapatıldı.
"Bu tam anlamıyla bir darbedir"
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP İstanbul İl Binası'nın polis ablukasında olduğunu açıkladığı konuşmasında şunları ifade etti:
"Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Binası'ndan tüm Türkiye'ye ve İstanbullulara sesleniyoruz. An itibarıyla il binamıza gelen tüm yollar İstanbul Emniyeti Çevik Kuvvet tarafından ablukaya alınmıştır. Malesef ki buraya yurttaşlarımızın giriş ve çıkışlar engellenmektedir. Bu tam anlamıyla bir darbedir.
Bir sefer mahkeme yollara, sokaklara, insanlara, parti binamıza kayyum atamadı. Görüyoruz ki bir mahkeme kararından öte bir durum var. AKP iktidarı an itibarıyla siyaset kurumuna el koymak istemektedir. O sebeple tüm İstanbulluları il binamıza davet ediyoruz. Demokrasiye, milli iradeye hep beraber sahip çıkalım"
Yüzlerce polis tarafından sarıldık!
— Ali Mahir Başarır (@alimahir) September 7, 2025
İstanbul İl Başkanlığımıza giriş ve çıkış yapılamıyor.
Tüm İstanbulluları buraya, milli iradeye sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Bu ülke bu kötülüğü hak etmiyor! pic.twitter.com/iDXGWKWAfo
İstanbul'a 3 günlük eylem yasağı
İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla İstanbul İl yönetiminin tedbiren görevden alınıp kayyum atandığının açıklanmasının ardından akşam saatlerinde çok sayıda çevik kuvvet ekibi il başkanlığı binasının çevresi ve önünü abluka altına almaya başladı. Aynı dakikalarda da İstanbul Valiliği'nden kentin değişik semtlerinde gösteri yasağı açıklaması geldi.
İstanbul Valiliği tarafından, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli ilçelerinde her türlü miting, basın açıklaması, açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma töreni gibi eylem ve etkinlikler ile el ilanı dağıtılması, pankart ve afiş asılması gibi organizasyonların 10 Eylül'e kadar yasaklandığı duyuruldu.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İlimiz Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli İlçelerinde her türlü miting, basın açıklaması, açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma töreni vb. türdeki eylem ve etkinlikler ile el ilanı dağıtılması, pankart/afiş asılması vb. organizasyonlar, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. maddesinin (a) ve (c) bentleri ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. ve 19. maddelerinden doğan yükümlülükler gereği, 07.09.2025 Pazar günü saat 20.00'dan 10.09.2025 günü saat 23.59’a kadar yasaklanmıştır"
İlimiz Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli İlçelerinde her türlü miting, basın açıklaması, açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma Töreni vb. Türdeki eylem ve etkinlikler ile el ilanı… pic.twitter.com/OPKZJ52Mva
— TC İstanbul Valiliği (@TC_istanbul) September 7, 2025
Ne olmuştu?
İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP’nin 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde seçilen Özgür Çelik ve yönetimini görevden uzaklaştırdı. Yerlerine Gürsel Tekin, Zeki Şen, Hasan Babacan, Müjdat Gürbüz ve Erkan Narsap kayyum olarak atandı. Babacan ve Gürbüz’ün çekilmesiyle heyette değişiklik oldu.
Görevi kabul eden Gürsel Tekin, 8 Eylül Pazartesi saat 12.00’de İl Başkanlığı’na gideceğini ve açıklama yapacağını duyurdu. Ardından CHP İstanbul Gençlik Kolları, bu akşam 23.00 için İl Başkanlığı önüne çağrı yapmıştı.
