12 Mayıs 2025, Pazartesi Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 26.04.2025 15:55 | Son Güncelleme: 26.04.2025 16:19

AFAD Türkiye Deprem Risk Haritasını güncelledi: Deprem riski en az ve en fazla olan iller

AFAD'ın yayımladığı raporda, özellikle diri fay hatlarına yakınlığına göre illerin deprem risk düzeyleri yeniden sınıflandırıldı. Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında iller, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci derece risk gruplarına ayrıldı
AFAD Türkiye Deprem Risk Haritasını güncelledi: Deprem riski en az ve en fazla olan iller
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

23 Nisan günü saat 12.13 sularında İstanbul'da bir sarsıntı hissedildi. Kandilli Rasathanesi ilk depremin  büyüklüğünü 4, AFAD ise 3.9 olarak duyurdu. İlk depremden 36 dakika sonra ise Silivri açıklarında Kandilli’ye göre 6.1, AFAD’a göre 6.2 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşandı.  Yerin 6.92 kilometre düzeyinde sığ bir noktasında gerçekleşen bu ikinci depremin ardından bir saatin içinde peş peşe sekiz deprem yaşandı. Depremler Ankara, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova’da da hissedildi. Depremi resmi makamlara göre yaklaşık 6 saatte tam 127 artçı takip etti. Bu depremlerin ardından vatandaşların aklında güvenlik soruları belirdi. 

AFAD, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük Kahramanmaraş depremlerinin ardından oluşturulan Türkiye'nin Deprem Tehlike Haritası üzerinde güncellemelere gitti. Yapılan çalışmalar sonucunda deprem riski azalan ve artan bölgeler netleştirildi.

AFAD'ın yayımladığı raporda, özellikle diri fay hatlarına yakınlığına göre illerin deprem risk düzeyleri yeniden sınıflandırıldı. Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında iller, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci derece risk gruplarına ayrıldı. Risk derecesi düşük olan bölgeler, daha sağlam zemin yapısına sahip ve aktif fay hatlarından uzakta bulunuyor. Öte yandan, yüksek risk grubundaki iller ise aktif fay hatlarının doğrudan üzerinde ya da çok yakınında yer alıyor.

Deprem riski en az olan iller

Güncellenen haritaya göre deprem riski en az olan iller arasında, genellikle Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinden şehirler ön plana çıkıyor. Bu iller Sinop, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin gibi Karadeniz kıyısında bulunan şehirlerle birlikte, Kırklareli ve Edirne gibi Trakya bölgesinden iller de düşük risk grubunda yer alıyor. İç Anadolu'dan ise Ankara, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman gibi iller, deprem riski açısından daha güvenli bölgeler arasında gösterildi.

En riskli iller

Öte yandan, AFAD raporunda birinci derece deprem riski taşıyan iller de açıklandı. Bu iller, doğrudan aktif fay hatları üzerinde bulunmaları nedeniyle ciddi sismik tehlike altında olan iller açıklandı. Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşan bu şehirler, depreme karşı özel önlem ve yapılaşma kurallarının daha sıkı uygulanması gereken alanlar arasında gösterildi.

Birinci derece deprem riski taşıyan iller şunlar: İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.