Yusuf Akcakaya
yusuf@gazeteoksijen.com Türkiye’de sağlık sisteminin en önemli halkalarından olan yaklaşık 60 bin aile sağlığı çalışanları geçtiğimiz hafta iş bırakma eylemi yaptı. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesini isteyen hekimler, bu talepleri karşılanmazsa 27 Ağustos’ta yeniden iş bırakıp ertesi gün de Ankara'da miting düzenleyecek. Peki doktorlar ne istiyor, yönetmeliğe neden karşılar, bunun yanıtını verebilmek için aile hekimliği sisteminin nasıl çalıştığına kısaca bir göz atalım.
Yönetmelik değişmeli
Aile hekimlerinin eyleminin hedefinde ise işte bu çalışma koşullarını düzenleyen yeni yönetmelik var. Yönetmeliğe itirazlarını Oksijen'e anlatan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer “Verimli olarak çalışmamıza imkan kalmadı, taleplerimiz dikkate alınana kadar eylemlerimize devam edeceğiz aksi halde sağlıklı hizmet vermemiz mümkün olmayacak" dedi.İşte doktorları eyleme götüren 5 neden
1- Ne bir hastane sahibi ne de herhangi bir iş yerinin sahibi durup dururken size sözleşmenizin dışında bir iş veremez. Ancak yeni yönetmelikle bize rutin işlerimizin dışında tansiyon, şeker ve kalp hastalığı, yaşlı, 15-49 yaş arası kadın ve obezite izlemi işleri tanımlandı. Ve bu işleri yapmazsak ceza alacağız, maaşımızın yüzde 10’una kadar kesinti yapılacak. Hesaplamalarımıza göre günlük hasta sayımız 20 kadar artacak. Her hastaya en az yarım saat ayırmanız gerektiğinde bu günlük 10 saate denk geliyor. O zaman diğer hastalar ne olacak. Hizmet kalitesi düşecek. Ayrıca bu işleri yapmamız da yetmiyor, sonuç almamız gerekiyor. Örneğin obezite sıkıntısıyla bir hasta geldi, fakat biz onun kilosunu düşüremedik. Burada suçlu biz oluyoruz ve obezite izlemini yapmamış sayılıyoruz.