02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2023 14:02 | Son Güncelleme: 12.09.2023 15:02

Akbelen'de jandarma nöbet alanına girdi: Muğla Valiliği ağaç kesileceği iddialarını yalanladı

Akbelen Ormanı'nda ağaçların kesilmesine karşı çıkan ve bunun için nöbet tutan yaşam savunucularını tahliye etmek için jandarma bölgeye geldi. Sosyal medyada bölgede kalan son ağaçların kesileceği iddia edildi. Muğla Valiliği'nden yapılan açıklamada iddialar yalanlandı
Arşiv
Arşiv

Muğla'nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı'ndaki İkizköylüler'in ve yaşam savunucularının ağaç kesimine karşı nöbet tuttuğu alana jandarma girdi. İkizkoydireniyo adlı X (Twitter) hesabından yapılan paylaşımlarda eşyaların çıkarıldığı ve alana kimsenin sokulmadığı belirtildi. 

Hesaptan sabah erken saatlerde yapılan paylaşımda, "Akbelen'de jandarma nöbet alanına girmiş durumda. Jammerler var iletişim kuramıyoruz alanla Beçin'den itibaren yollarda kontrol var" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca bölgede son kalan ağaçların kesileceği iddia edildi.

Muğla Valiliği ise konuya ilişkin bir açıklama yayınladı. Valilik bölgede sadece tahliye yapıldığını ve ağaç kesimi yapılmayacağını aktardı. Valilik açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

İlimiz Milas ilçesi Akbelen Mevkiinde, Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan sahada ve özel mülkiyete konu olan arazide izinsiz olarak kurulan konteyner ve çadırlar, 6831 sayılı Orman Kanunu ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümleri çerçevesinde, özel mülkiyet sahibinin başvurusu üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Milas Kaymakamlığı görevlileri tarafından güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle kaldırılarak tahliye işlemleri gerçekleştirilmektedir. 

Akbelen’de 24 Temmuz’da başlayan ağaç kesimi planlanan alandaki ağaçların kesilmesiyle Muğla Valiliği'nin kararıyla 30 Temmuz'da sona ermişti. YK Enerji’ye ait Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri bulunuyor. Bu santrallerde yıllık 8 milyon ton linyit yakılıyor ve linyit ise bölgedeki madenlerden sağlanıyor.

Akbelen Ormanı’nın altında ise 33.3 milyon ton linyit yatağı bulunuyor, bir başka ifadeyle her iki termik santralin topu topu 4 yıllık kömür ihtiyacının sağlanması için 780 dönümlük arazide bazıları 400 yıllık kızıl çam ve zeytin ağaçlarının yok edilmesi isteniyor. İşte Akbelen’in bu zenginliği yüzünden alan önce maden sahası ilan edildi, 2019 yılında istimlak işlemleri başladı. Köylülerin bir çoğu sahip olduğu araziyi satmak istemedi ve hukuki mücadele başlattı.

Kamuoyunda ağaç kesileceğine yönelik iddialar ve haberler gerçeğini yansıtmamakta olup, yapılan çalışmalar izinsiz olarak kurulan yapıların kaldırılması ve tahliyesine yöneliktir. Ortaya atılan asılsız haber ve paylaşımlara itibar edilmemesi kamuoyuna saygıyla duyurulur.