Bülten

29 Mart 2024, Cuma

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

İç Ege, Batı Akdeniz, Karaman hariç İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile Kocaeli, Sakarya, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane çevrelerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.  

Alerjisi olanlar için de uyarılar var. İstanbul'a bugün çöken hava kirliliği gelecek 4 geceyi alerjik bünyeler için zorlu hale getirecekmiş.  Ayrıca bugün  Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bolu, Bilecik, Düzce ve Zonguldak'ın havası da alerjisi olanlar için problem yaratacak. 

Ramazan'ın 19'uncu günündeyiz. İstanbul'da iftar, saat 19.32'de.

Oksijen'in 29 Mart-4 Nisan haftası için hazırlanan 168'inci sayısı bugün bayilerde. Saat 9.00'da gazetemizi anlatan bir bültenle tekrar karşınızda olacağım. 

Şimdi dünün özetine ve bugünün gündemine bakalım. 

Mevduat faizi yüzde 60'a dayandı
Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 22 Mart'ta biten haftada, bir önceki haftaya göre 79,3 milyar lira artıp yaklaşık 16 trilyon 15 milyar liraya yükseldi. Faizlerde geçen haftaki rekor artış devam etti. İhtiyaç kredi faizi yüzde 82'yi aşarken mevduat faizi de yüzde 59,5 olarak kaydedildi.  

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları geçen hafta 3,1 milyar dolar artışla 185,8 milyar dolara yükseldi. Parite etkisinden arındırıldığında artışın 3,6 milyar dolar olduğu görülüyor.

Bu arada kamu bankalarının ardından özel bankalar da emeklilere promosyon ödemelerini artırıyor. SGK, 19 bankayla protokol imzalandığını duyurdu.

Bir not dahaYıllık gelir vergisi beyannamelerinde son tarih 5 Nisan Cuma gününe kadar uzatıldı. 

Gündem
Akşener: Dünün mağdurları bugünün zorbaları oldu
İYİ Parti lideri Meral Akşener, muhalefete yüklenmeyi sürdürüyor. CHP'li belediye başkanlarını hedef alan Akşener, "Mansur Yavaş'ın, Muhittin Böcek'in, Ekrem İmamoğlu'nun yanında biz vardık, hepsinin ihanet ettiği de biz olduk. Dünün mağdurları bugünün zorbaları oldu" dedi. Akşener, CHP lideri Özgür Özel'i de boş geçmedi: "Bana abla mabla demeyin kardeşim."

Seçime 2 gün kaldı. Son düzlükte durum ne, bir bakalım. 
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Enflasyon ortamında ne verirsek verelim dipsiz kuyu misali kaybolup gidiyor" sözlerini eleştirdi: "Enflasyonu siz yarattınız. Hani faiz düşmandı? Faiz aldı başını gidiyor. Sırf bu seçim için milyarlarca dolar bozdular."
➤ Cumhurbaşkanı Erdoğan zam için temmuzu işaret etti: "Temmuzda enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız. Emeklilerimizi ve çalışanlarımızı hak ettiği  refah seviyesine getireceğiz."
➤ CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim tahminlerini paylaştı. Özel'e göre CHP'nin kazandığı 11 büyükşehrin üstüne 5 büyükşehir daha ekleme şansı var.
➤  Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan İstanbul adayını çekme şartını açıkladı: "Emekli maaşını 20 bin TL’ye çıkardığını ilan etsin, biz bugün İstanbul adayımızı çekmeye hazırız."  
ABB Başkan adayı Turgut Altınok, Antalya'da 600 konutunun bulunmadığına Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden aldığı belgeyle savundu ve "Bu iftirayı atanlar özür dilemeliler. Sayın Yavaş'ın da zerre onuru var ise istifa etmesi gerekir" dedi.  
➤ YSK, oy sayımı sırasında iftar molası verilip verilmeyeceğine dair sorunun ardından oy sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız yapılması gerektiğini açıkladı.

Devlet Bahçeli nerede: 17 Mart'tan beri 1 yazılı açıklama yaptı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 14'üncü Kurultayı’nın ardından bir daha kürsüye çıkmadı. Bahçeli, ittifak ortağı AK Parti'nin İstanbul mitingi dahil olmak üzere 17 Mart'tan itibaren sadece bir tane yazılı açıklama yaptı.  Detaylar haberimizde.  

ABD Temsilciler Meclisi heyeti Ankara'ya geliyor: Konu F-16
MSB kaynakları, Bakan Yaşar Güler’in, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi heyetini bugün kabul edeceğini açıkladı. Görüşmede, terörle mücadele, F-16 tedarik ve modernizasyon  süreci ele alınacak.

Günün verisi: 1 milyar
Birlemiş Milletler Çevre Programı yaklaşık 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken, 2022'de dünya genelinde bir günde 1 milyardan fazla öğünün israf edildiğini açıkladı. Çarpıcı detaylar haberimizde.

Dünya
Trump'ın medya hisseleri milyonlar kazandırdı
Sosyal medya şirketi Truth Social'ın piyasa değerindeki artış, firmanın en büyük hissedarı olan eski ABD Başkanı Donald Trump'a yüklü bir para getirmesinin yanı sıra mevcut ve eski yöneticiler için de beklenmedik bir kazanç yarattı. Kazancın ardında Trump'a sadık kişiler ve destekçiler var. Trump parayı sadece hisseden kazanmadı. Sosyal medyada dalga konusu olan 99 dolara sattığı  güç kokan parfüm de bunlardan biri.

Yaptırımlar Rusya'yı engelliyor, ödemelerini almakta zorlanıyor
Reuters, ABD'nin yaptığı yaptırım baskılarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin, Rusya'ya olan ödemeleri geciktirmeye başladığını yazıyor. Buna göre ABD, yaptırımlara rağmen sorun yaşamayan Rusya'ya  karşı hedeflerine ulaşıyor.   

Buradan Rusya'ya geçelim. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, Rusya’ya karşı üçüncü ülkelerin havalimanlarını kullanmaları halinde nerede olurlarsa olsunlar meşru  hedefleri olacağını söyledi.  Bu arada New York Times'a göre Rusya'daki terör saldırısı sonrası  ülkede idam cezası tartışılmaya başladı.  Bir not da ABD kaynaklı. Beyaz Saray, Moskova'daki terör saldırısına ilişkin Rusya'ya önceden yazılı olarak 'terör tehdidi' uyarı notu gönderdiklerini açıkladı.

Francis Scott Key Köprüsü kazası sonrası kâbus senaryosu
Kızıldeniz'deki çatışmalar nedeniyle durma noktasına gelen deniz yoluyla mal sevkiyatı krizine şimdi de Baltimore Limanı eklendi. Köprü kazası nedeniyle otomobil, kömür ve şeker tedariğinde  kriz bekleniyor.

Gece uçakla mektup taşıma uygulaması sona erdi
Alman Posta İdaresi, Deutsche Post, hem iklim değişikliği hem de eskisi gibi aciliyeti bulunmadığından 63 yıl sonra ülke içinde gece uçakla mektup taşıma uygulamasına son verdi. Mektupların havayoluyla taşınması 1 Eylül 1961'de başlamıştı.

Ekonomi
Ve karar verildi: FTX'in eski CEO'su Bankman-Fried'e 25 yıl hapis
Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su olan Sam Bankman-Fried'ın dolandırıcılık ve kara para aklama iddiasıyla yargılandığı ceza davasında 25 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildi. 32 yaşındaki Bankman-Fried'in 13 yıl sonra şartlı tahliyeyle serbest kalabileceği öne sürülüyor. 30 yaşına gelmeden 26 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu belirtilen FTX kurucusu için mahkemede ayrıca servetinin 11 milyar dolarlık kısmından feragat etmesi kararı verildi.

Altın tüm zamanların rekorunu kırdı
Fed'in faiz indirimlerine açık kapı bırakması sonrası yükselişini sürdüren altın tüm zamanların en yüksek seviyesi  2 bin 225 dolara ulaştı.

Elektrik ve doğalgaza nisanda zam yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz’de yeni bir keşif kuyusu kazmaya başladığını duyururken nisan ayında elektrik ve doğalgaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını da söyledi.

Satışlar düştü, hisseler eridi: Tesla için tünelin ucu karanlık
Dünyanın önde gelen varlık yönetimi şirketlerinden Wedbush, Tesla hisseleri için fiyat hedefini düşürdü ve teslimatlar için 'korkunç' geçen ilk çeyreğin ardından elektrikli araç üreticisi için zor bir dönem olacağı uyarısında bulundu.

Çinli marka elektrikli araç yarışına katılıyor
Tesla demişken yeni rakibine bakalım. Xiaomi'nin merakla beklenen elektrikli otomobili yeni Speed Ultra 7 (SU7) tanıtıldı. Şirket belirlediği fiyatla Tesla'ya rakip olacağının sinyallerini veriyor. Peki bu nasıl bir araç? Bir inceleme videosu burada. 

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.079,97 | %3,10 🟢 
  • Dolar 32,3667 | %0,15 🟢 
  • Euro 34,9808 | %-0,24 🔴
  • Euro/Dolar 1,0781 | %-0,07 🔴
  • VİOP 10.116,50 | %3,15 🟢 
  • Altın Gram 2.326,26 | %0,25 🟢 
  • Altın ONS $2.234,08 | %0,01 🟢 
  • S&P 500 5.254,35 | %0,11 🟢‎
  • Dow Jones 39.807,37 | %0,12 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,200 | %0,00 🟢 
    29.03.2024, sabah saat 04.40 verileri

Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • CarrefourSA, 2023 yılını 1,2 milyar lira net kârla kapadı. Net kârda yüzde 4'lük artış görüldü. Geçen yıl 44,3 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 893 milyon lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 152,50 liralık kapanış fiyatı üzerinden CarrefourSA'nın F/K oranı 16,18, PD/DD oranı 3,79 oldu. Şirketin özkaynakları 5,14 milyar liraya ulaştı. 
  • ASELSAN, Asya-Pasifik bölgesinde yer alan müşterilerle savunma sistemlerinin ihracatına yönelik 34 milyon 957 bin 69 dolarlık yurt dışı satış sözleşmeleri imzaladı.
  • Europower, AYEDAŞ'ın ihalesine en avantajlı fiyat verilerek 1'inci oldu. 
  • QUA Granite, En-Sa Yapı ile Kocaeli'de 1.105 konut, 8 adet dükkan inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlenmesi işi için KDV dahil 15 milyon 15 bin 710 lira 1 kuruş tutarında satış sözleşmesi imzaladı.
  • Doğu Aras Enerji bağlı ortaklığı Aras Edaş, EPDK tarafından belirlenen 2023 Yılı Planlı Bakım sorumluluklarının tamamını yerine getirdi. Ortalama kesinti süresini yüzde 11,6, ortalama kesinti sıklığı parametresini ise yüzde 16,4 oranında iyileştirmeyi başardı. 
  • Turcas Petrol'ün yüzde 30 iştiraki Shell & Turcas Petrol A.Ş.'nin dağıtacağı kar payından Turcas payı net 60 milyon lira oldu. İlgili tutarın 30 milyon liralık kısmı hesaplara geçti. Kalan 30 milyon lira 27 Haziran'da tahsil edilecek. Ayrıca Dengeleme Anlaşması çerçevesinde Shell Company tarafından şirkete yapılacak ödeme tutarı 2023 yılı için 7,6 milyon dolar olarak hesaplandı ve tahsil edildi. 8 milyon dolarlık imtiyazlı temettünün de 27 Haziran'da hesaplara geçmesi bekleniyor. 
  • Metemtur şirket ortağı Erdal Bulut, 8,40-9,14 TL fiyat aralığından 630 bin lot hisse alımı gerçekleştirdi.

Oksijen'den
Japonya'da takviye diyet gıdası beni-koji skandalı
Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre Japonya'da takviye diyet gıdası beni-koji tüketimi nedeniyle hayatını kaybedenlerin  sayısı 4'e çıktı. 

Düzenli egzersiz uykusuzluğu önlüyor
Yeni bir araştırma fiziksel aktivitenin uyku sağlığı üzerine olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor. 39-67 yaşları arasındaki 4300 kişinin 10 yıllık verilerinin değerlendirildiği araştırma, fiziksel aktiflik ve uyku kalitesi arasında doğrudan  bir bağlantı kuruyor.

Kutup buzu eriyor: Herkes bir saniyesini kaybedecek
Önümüzdeki birkaç yıl içinde bir gün dünyadaki herkes zamanının bir saniyesini kaybedecek. Yeni bir çalışmaya göre bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği insanların etkilerine göre belirlenecek. Çünkü kutup buzunun erimesi Dünya'nın dönüşünü  ve zamanı da değiştiriyor.

Uzmanları: Kate'e dair dezenformasyonu Ruslar yaydı
İngiltere'deki araştırmacılar Galler Prensesi Kate'in kamuoyunda görülmediği süreçte sosyal medyada komplo teorilerinin yayılmasına bir Rus dezenformasyon  ağının neden olduğunu öne sürüyor. 

10 ay men cezası almıştı: Tonali Ağustos-Ekim 2023 arasında 50 kez bahis oynamış
Yasa dışı bahis soruşturması kapsamında 10 ay men cezası alan İtalyan futbolcu Sandro Tonali'nin adı yine bahisle gündemde. İngiltere Futbol Federasyonu 23 yaşındaki oyuncuyu 12 Ağustos ile 12 Ekim 2023 tarihleri arasında ​futbol maçlarına 50 kez bahis oynamakla suçluyor.

29 Mart'ta ne olmuştu? 
  • 1871'de bugün dünyanın en meşhur konser salonlarından Royal Albert Hall, Kraliçe Victoria tarafından açılmış. Bu salon ilk dönemlerinde istenen akustiği sağlamak bir yana yarattığı eko nedeniyle sorunlu bir yermiş. Bu sorunu nasıl aştıkları bu videoda anlatılıyor.
  • TBMM'de cinayet işlendi. 1989'da DYP Siirt Milletvekili Abdülrezzak Ceylan, Bağımsız Siirt Milletvekili Zeki Çeliker ve ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan'ın kavgasını önlemeye çalışırken kaza kurşunuyla yaşamını yitirdi. İdris Arıkan, tutuklandı. Mahkemenin kaza kararından sonra tahliye edildi. 
  • Bugün doğanlar arasında yazar Memduh Şevket Esendal, eski Beşiktaş Teknik Direktörü Gordon Milne, Yunan besteci Vangelis , bestecimiz Kayahan, Güher-Süher Pekinel kardeşler ve Malili şarkıcı Mory Kante var. 

Günün yemeği
Yumurtalı karalahana ve tatlı patates kızartması
New York Times yazarı Ali Slagle, "Bu yemek için gereken tek şey malzemeleri doğru zamanda tepsiye koymak. Tam ve doyurucu bir öğün için tahıl, kinoa veya kuskus üzerinde servis edin" diyor. Detaylar burada. 

Günün şarkısı
Suede-She's In Fashion
1989'da bugün İngiliz rock grubu Suede ilk albümünü yayınlamış. Bu vesileyle başka bir albümünde yer alan She's In Fashion 'ı paylaşayım. Haftanın sabah bültenlerini böyle tamamlamış olalım. Akşamüstü gün sonu bülteniyle görüşürüz. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul