05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.03.2024 14:22 | Son Güncelleme: 28.03.2024 14:35

Xiaomi Tesla'ya rakip oluyor: Çinli marka elektrikli araç yarışına katılıyor

Xiaomi'nin merakla beklenen elektrikli otomobili yeni Speed Ultra 7 (SU7) sedanı bu akşam Pekin'de resmen tanıtması planlanıyor. Şirket belirlediği fiyatla Tesla'ya rakip olacağının sinyallerini veriyor
Xiaomi Tesla'ya rakip oluyor: Çinli marka elektrikli araç yarışına katılıyor

Popüler Çinli akıllı telefon markasının kurucusu ve CEO'su Lei Jun, bu hafta şirketin ilk elektrikli aracının 500 bin yuan'ın (69 bin 180 dolar) altında fiyatlandırılan en iyi görünümlü, sürüşü en kolay ve en akıllı araba olmasını istediğini söyleyerek lansmanla ilgili şakalar yaptı. Çarşamba günü Weibo'da yaptığı açıklamada "Xiaomi, Porsche ve Tesla ile karşılaştırılabilir bir 'rüya araba' inşa etmek istiyor. İyi otomobiller üretmek istiyorsak, dünyanın bu en iyi iki otomobil üreticisinden ciddi anlamda bir şeyler öğrenmeliyiz" diye ekledi. Xiaomi detaylı fiyatları lansman etkinliğinde açıklayacak.

Rekabetin yoğunlaştığı dönemde katılıyor

Ancak şirketin otomobil hedefleri, Çin'de sektördeki rekabetin yoğunlaştığı bir döneme denk geliyor. Son on yıldaki ağır devlet sübvansiyonları ile güçlenen dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı aşırı kalabalık hale geldi. Şu anda saf elektrikli araç ve plug-in hibrit üreten 200'den fazla büyük üretici var. Şirketler zayıflayan tüketici talebi karşısında satışlarını artırmaya çalışırken geçen yıl bir fiyat savaşı patlak verdi. 

Resmi istatistiklere göre ortalama kar marjları 2023 yılında sadece yüzde 5'e düştü. Sektörün en büyük oyuncusu BYD, bu hafta başında yaptığı açıklamada, satışların ivme kaybetmesi nedeniyle üç aylık kâr artışının son iki yılın en yavaş seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Lei'nin söylediğine göre Xiaomi'nin SU7'si pazartesi gününden bu yana Çin anakarasındaki 29 şehirde showroomlarda sergileniyor.

10 milyar dolar yatırım planı

Counterpoint Research'ün verilerine göre akıllı telefon ve diğer tüketici elektroniği üreticileri olarak adını duyuran Xiaomi, 2023'ün son çeyreğinde hem küresel hem de Çin akıllı telefon satışlarının yüzde 13'ünü oluşturdu. Çin'de 2023 yılının tamamında 5. sırada yer aldı. 2021 yılında Xiaomi, akıllı elektrikli araçlara odaklanan bir yan kuruluşa önümüzdeki on yıl içinde 10 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Lei, Weibo paylaşımlarında Xiaomi SU7'nin standart versiyonunun 700 kilometrelik bir başlangıç menziline sahip olduğunu ve bunun Tesla'nın Model 3'ünün uzun menzilli versiyonundan daha iyi olduğunu söyledi. 

Xiaomi, fiyat etiketini 500 bin yuan'ın altında belirleyerek, yoğun rekabetin yaşandığı bir pazarda premium tüketicileri hedefliyor gibi görünüyor. Araç, 898 bin yuan'dan (124 bin 248 dolar) başlayan ithal Porsche Taycan'dan önemli ölçüde daha ucuz. Ayrıca Tesla'nın 698 bin 900 yuan'dan (96 bin 700 dolar) başlayan Model S sedanına karşı da rekabetçi bir şekilde konumlandırıldı. Çin'deki elektrikli araçlar dünyanın geri kalanından çok daha düşük fiyatlı. Örneğin, BYD'nin en uygun fiyatlı modeli olan Seagull hatchback, 69 bin 800 yuan (9 bin 658 dolar) gibi düşük bir fiyata sahip.