27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.03.2024 09:42 | Son Güncelleme: 28.03.2024 14:59

NYT yazdı: Trump'ın medya hisseleri milyonlar kazandırdı

Sosyal medya şirketinin piyasa değerindeki artış, firmanın en büyük hissedarı olan ABD eski başkanı Donald Trump'a yüklü bir para getirmesinin yanı sıra mevcut ve eski yöneticiler için beklenmedik bir kazanç yarattı. NYT kazancın ardında Trump'a sadık kişilerin ve destekçilerinin olduğunu yazdı
NYT yazdı: Trump'ın medya hisseleri milyonlar kazandırdı

Matthew Goldstein, Jason Karaian / New York Times

ABD eski başkanı Donald Trump'ın sosyal medya şirketinin hisseleri bu hafta yükselişini sürdürerek Nasdaq'taki ilk resmi işlemden elde ettiği kazancı artırdı. Bir başka çift haneli yüzdelik kazancın ardından Truth Social'ın ana şirketinin piyasa değeri 9 milyar dolara yaklaştı. Bu da şirketin hissedarları için talih kuşu oldu. Yükselişten en büyük faydayı sağlayan ise 5 milyar dolarlık hisseyle şirketin en büyük hissedarı olan Trump oldu. Yasal düzenlemelere göre başka hiçbir hissedar buna yaklaşamıyor ancak Trump Media'nın birçok yöneticisi bu hafta net varlıklarının milyonlarca dolar arttığını gördü.

Trump Medya hissesine sahip kişiler

  • Devin Nunes: 7 milyon dolardan fazla

California'nın Cumhuriyetçi eski kongre üyesi, 2022'de Trump Media'nın CEO'su oldu.

  • Phillip Juhan: 30 milyon dolardan fazla

Trump Media'nın finans müdürü olarak görev yapan ve şirketin liderleri arasında en büyük holdinge sahip olan eski bir fitness şirketi yöneticisi.

  • Vladimir Novachki: Yaklaşık 3 milyon dolar

Şirketin baş teknoloji sorumlusu, daha önce Kanadalı bir BT destek hizmeti şirketi olan Cosmic Development'ta yöneticilik yaptı.

  • Andrew Northwall: 1 milyon dolardan fazla

Daha önce bir sosyal ağ hizmeti olan Parler'de yöneticilik yapmış olan işletme müdürü.

  • Scott Glabe: 1 milyon dolardan fazla

Genel danışman, daha önce Trump'a hizmet eden İç Güvenlik Bakanlığı'nda politikadan sorumlu müsteşar vekiliydi.

  • Eric Swider: 12 milyon dolardan fazla

Digital World olarak bilinen ve bu hafta Trump Media ile birleşen halka açık paravan şirketin CEO'su; şu anda Trump Media'nın yedi üyeli yönetim kurulunda.

Geçen yıl sadece 3,3 milyon dolar gelir elde etti

Trump Media'daki yükseliş; yatırım firmaları ve serbest yatırım fonlarından ziyade bireysel yatırımcıların ve Trump destekçilerinin coşkusundan kaynaklanıyor. Şirketin değerindeki artış geçen yılın ilk dokuz ayında 3,3 milyon dolar gelir elde eden nispeten küçük faaliyetleriyle tezat oluşturuyor. Diğer büyük hissedarlar arasında birleşme anlaşmasının ilk destekçileri de yer alıyor.

Digital World'ün ve ilk halka arzının orijinal sponsoru olan yatırım şirketi ARC Global'ın 700 milyon dolardan fazla değere sahip hissesi var. ARC Global, Digital World'ün eski CEO'su Patrick Orlando tarafından yönetiliyor. Orlando, özel amaçlı satın alma şirketi kurulurken Digital World'e danışmanlık yapan Hong Kong merkezli finansçı ARC Group'a bir süre kıdemli danışmanlık yapmıştı. ARC Group'un müdürlerinden herhangi birinin ARC Global'da mali çıkarı olup olmadığı belli değil.

Dünya çapında yatırımcıları var

ARC Global'in, hiçbiri kamuya açıklanmamış olan bir dizi yatırımcısı var. Ancak ağustos ayında Digital World tarafından yapılan bir düzenleme başvurusu, ABD vatandaşı olmayanların firmada yaklaşık %17'lik bir hisseye sahip olduğunu gösterdi. Dosyalarda ARC Global'ın Guatemala, El Salvador, Brezilya, Peru ve Meksika'dan yatırımcıları içerdiği belirtiliyor.

United Atlantic Ventures, Trump Media'da yaklaşık 500 milyon dolar değerinde hisseye sahip. Firma, Trump'ın reality şovu 'The Apprentice'in eski yarışmacıları olan ve Beyaz Saray'dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra 2021'in başlarında Trump'a bir sosyal medya şirketi kurma konusunda yaklaşan Wes Moss ve Andy Litinsky tarafından kontrol ediliyor. Nihayetinde Trump Media ve Digital World'ün birleşmesine yol açan görüşmelerin ilk katılımcıları onlardı.

Orlando, Litinsky ve Moss, Trump Media'daki hisseleri için mahkemede mücadele ediyor. Orlando, kendisinin ve paravan şirketin sponsor grubunun daha fazla hisse almaya hakkı olduğunu söyledi. Litinsky ve Moss ise Trump Media'nın hisselerini azaltmaya çalıştığını iddia ederek dava açtılar. Her iki dava da Delaware Chancery Mahkemesi'nde devam ediyor.

6 ay satmaları yasak

Trump ve diğer büyük Trump Media hissedarlarının hisselerini en az altı ay süreyle satmaları ya da kredi teminatı olarak göstermeleri yasak. Trump'ın en büyük oğlu Donald Trump Jr. da dahil olmak üzere Trump'a sadık kişilerle dolu olan Trump Media yönetim kurulu bu kısıtlamalardan feragat edebilir. Donald Trump ya da diğer büyük hissedarlar tarafından yapılacak önemli bir hisse satışı, Trump Media'nın hisse fiyatını düşürme ve satıcıların elindeki hisselerin değerini azaltma potansiyeline sahip.

Daha küçük hisseliler için 3 ay

Halka açık bir şirketin %5'inden daha azına sahip olan büyük yatırımcıların ya da kurumların, hisse satış ve alımlarını üç aylık dönemin bitiminden 45 gün sonrasına kadar açıklamaları gerekmiyor. Bu da son birkaç hafta içinde Digital World ya da Trump Media hisselerini alıp satan büyük kurumların mayıs ayının ortasına kadar ellerindeki hisseleri kamuya açıklamaları gerekmeyeceği anlamına geliyor.

Aralık ayı sonunda, Digital World hisselerindeki en büyük kurumsal yatırımcı, milyarder bir yatırımcı bir Wall Street ticaret şirketi olan Susquehanna International Group'tu. Şirketin sahibi önemli bir Cumhuriyetçi bağışçı olan Jeffrey Yass. Firma geçen yılın sonunda Digital World hisselerinin yaklaşık %2'sine sahipti. Susquehanna'nın Trump Media'ya dönüşen şirkette hala hisse sahibi olup olmadığı belli değil. Susquehanna, hisse senetlerinin alım satımını kolaylaştıran bir 'piyasacı' olarak hizmet verdiğini ve "Trump Media'da hiçbir ekonomik çıkarı olmadığını" söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company