27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.03.2024 12:48 | Son Güncelleme: 28.03.2024 12:54

NYT uzmanların bulgularını yazdı: Prenses Kate'e dair dezenformasyonu Ruslar yaydı

İngiltere'deki araştırmacılar Prenses Kate'in kamuoyunda görülmediği süreçte sosyal medyada komplo teorilerinin yayılmasına bir Rus dezenformasyon ağının neden olduğunu yazdı
NYT uzmanların bulgularını yazdı: Prenses Kate'e dair dezenformasyonu Ruslar yaydı

Mark Landler ve Adam Satariano / The New York Times

Galler Prensesi Catherine'in geçen hafta kanser teşhisini açıklamasından önce etrafını saran komplo teorileri girdabının muhtemelen yabancı bir devletin yardımına ihtiyacı yoktu. Ancak İngiltere'deki araştırmacılar çarşamba günü yaptıkları açıklamada, kötü şöhretli bir Rus dezenformasyon operasyonunun ortalığı karıştırmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Galler'deki Cardiff Üniversitesi'nde dijital dezenformasyon uzmanı olan Martin Innes, meslektaşlarıyla birlikte Kate olarak da bilinen Catherine hakkında aynı sahte bilgileri paylaşan 45 sosyal medya hesabını, daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy  ve Fransa'nın Ukrayna'ya verdiği destek hakkında bölücü hikayeler yayan Kremlin bağlantılı bir dezenformasyon ağına kadar takip ettiklerini söyledi. 

Kate'in peşine düşmesi için dezenformasyon ağını kimin kiralamış olabileceği net değil ancak Kremlin'le ters düşen ülkeleri ve kişileri zayıflatmaya yönelik kampanyalar konusunda geçmişi var. İngiltere'nin Ukrayna'ya verdiği güçlü destek ve Londra'nın Moskova ile uzun süredir devam eden husumeti, bu ülkeyi Ruslar için cazip bir hedef haline getiriyor. Kate ve eşi Prens William'ın ofislerinin bulunduğu Kensington Sarayı, Rusya'nın son söylenti tacirliğindeki rolü hakkında yorum yapmayı reddetti.

Paylaşımlarda gizemli artış

Dijital dezenformasyonun nedenlerini ve sonuçlarını inceleyen bir araştırma programını yöneten Innes, ekibinin 19 Mart'ta, Kate ve William'ın Windsor'daki evlerinin yakınındaki bir yiyecek dükkanından çıkarken çekilmiş videolarının ortaya çıkmasından bir gün sonra, belirli türdeki sosyal medya paylaşımlarında gizemli bir artış fark ettiğini söyledi. X'te yaygın olarak tekrarlanan bir gönderide, Kate'in yüzünün açıkça değiştirildiği videodan bir görüntü yer alıyordu. Paylaşımda, "Neden bu büyük medya kanalları bizi bunların Kate ve William olduğuna inandırmak istiyor? Ama gördüğümüz gibi onlar Kate ya da William değil" ifadeleri yer alıyordu.

Bu gönderiyi geri dönüştüren 45 hesabın izini süren Innes, araştırmacıların hepsinin Master Firs adını taşıyan tek bir ana hesaptan kaynaklandığını tespit ettiklerini söyledi. Bu hesabın, sektörde Doppelgänger olarak bilinen bir Rus dezenformasyon operasyonunun özelliklerini taşıdığını söyledi. Doppelgänger 2017'den beri Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gerçek haber kuruluşlarını taklit eden sahte web sitelerinin oluşturulmasıyla bağlantılı. Geçen hafta ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, siber etki operasyonlarına karıştıkları gerekçesiyle iki Rus'a ve şirketlerine yaptırım uygulandığını duyurdu. Bu kişilerin Doppelgänger ağının bir parçası olduğuna inanılıyor.

©️ 2024 The New York Times Company