

İzmir’e destek aranıyor
Doç. Dr. Akın Ersoy şöyle anlatmış bu durumu, “Antik Çağ’da da kentler arasında rekabet var. Biri diğerinden daha iyi daha büyük daha gösterişli anıtlar ve tiyatrolar yapmaya çalışıyorlar. Bu rekabet Smyrna ile Ephesos arasında da var. Sonuç olarak hemen hemen aynı büyüklükte iki tiyatrodan bahsediyoruz. Akdeniz kentlerinin en büyük tiyatrolarından biri İzmir’de ortaya çıkarılıyor.” Peki ama ne zaman? “Arkeoloji biliminin ilkelerinden taviz vermeden yoğun çalışıyoruz. Son dönemde herkesi etkileyen salgın hastalık, deprem ve benzer nedenlerin en alt seviyede olmasını diliyoruz” diyor. Doç. Dr. Akın Ersoy.
Smyrna Agorası’nda neler görülebilir?
- Yüksekliği 14 m’ye ulaşan bir Roma hamamı kalıntısı
- Dünyanın en zengin boya ve kazıma çizgilerle yapılmış graffiti koleksiyonu
- 2 bin yıldır akmakta olan bir çeşme
- Kadifekale surlarında kuleye çıkınca, panoramik İzmir manzarası
- Satyros kabartması ile çocuk ve genç kız başı gürülmeli.

Ephesos vs. Smyrna
- Her iki tiyatro da Helenistik Dönem’de yamaçta inşa edildi. Roma Dönemi’nde 3 kademeli auditoriuma ve 3 katlı sahne binasına sahipti.
- Yarım daire formundaki auditoriumun yarı çapı Ephesos’da 142 m iken Smyrna’da 152 m.
- Ephesos 21 bin, Smyrna 20 bin kapasiteli.
- İzleyici oturma basamaklarının eğimi her iki tiyatroda da 30 derece.
- Her ikisi de kentin limanına ve körfezine bakar. Smyrna Tiyatrosu kuzey, Ephesos Tiyatrosu batı yönlü olarak yamaca konumlandırılmış. Smyrna’nın İzmir merkezinde olması bugün büyük avantaj.
- Ephesos Tiyatrosu’nda İmparator Neron ve Septimus Severus zamanında yapılan müdahaleler öne çıkarken Smyrna’da İmparator Claudius, Traianus ve Hadrianus zamanında yapılan müdahaleler dikkat çeker.