17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Giriş: 03.08.2024 17:59 | Son Güncelleme: 03.08.2024 18:10

Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran keşif: Laodikeia Antik Kenti'nde Skylla grubu heykelleri bulundu

Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında renkli Skylla grubu heykelleri bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şimşek, "Homeros destanlarında, Odysseia destanında anlatılan önemli bir efsaneyi somut olarak arkeolojik verilerle bulduğumuz eserler olması bakımından çok önemli" dedi
Kaynak: AA
Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran keşif: Laodikeia Antik Kenti'nde Skylla grubu heykelleri bulundu - Resim: 1

 Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan antik kentte keşfedilen Skylla grubu heykellerinin, bugüne kadar arkeoloji dünyasında bulunan ve orijinaline göre yapılan en erken eser grubu olduğunu söyledi.

Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran keşif: Laodikeia Antik Kenti'nde Skylla grubu heykelleri bulundu - Resim: 2

Prof. Dr. Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Denizli'de "Geleceğe Miras Laodikeia Projesi" kapsamında keşfedildiğini duyurduğu "eşsiz ve renkli" Skylla grubu heykellere ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran keşif: Laodikeia Antik Kenti'nde Skylla grubu heykelleri bulundu - Resim: 3

Proje kapsamında Batı Tiyatrosu sahne binasının restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatan Şimşek, şu bilgileri verdi: "Bu çalışmalarda pagan inancının sona ermesi ve Hristiyanlığın başlamasına bağlı olarak, sahne binasına ait heykellerin bir kısmının sağlam, bir kısmının da kırılarak loca altlarındaki dolgulara atıldıkları tespit edilmiştir. Bu heykellerden en önemlilerinin başında Skylla grubu yer alır. Dolgu içinde Skylla Canavarı grubunu oluşturan Skylla başı ve eli, Skylla'nın kasık etrafında yer alan vahşi köpeklerin saldırarak öldürdüğü Troia Savaşlarının Ithaka Kralı Akhalı kahramanı Odysseus'un gövdesi, arkadaşlarına ait birinin başı olan iki gövde üstü ile gemi pruvası ele geçirilmiştir."

Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran keşif: Laodikeia Antik Kenti'nde Skylla grubu heykelleri bulundu - Resim: 4

Prof. Dr. Şimşek, heykellerin barok stilde milattan önce 2. yüzyıl başlarında Rodoslu heykeltıraşlar Athanadoros, Hagesandros ve Polydoros tarafından yapıldığını aktardı.