28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2023 16:22 | Son Güncelleme: 22.08.2023 16:35

Bakan Yerlikaya sığınmacılar hakkında konuştu: 1 Ekim'den sonra her şey çok farklı olacak

Kabine sonrası yaptığı konuşmasında kaçak göçle mücadelenin devam ettiğini dile getiren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ''1 Ekim'de İstanbul'daki geri gönderme merkezimiz bittiğinde, Türkiye çapında aynı anda çalışma yürüteceğiz. Her şey çok farklı olacak" dedi
Bakan Yerlikaya sığınmacılar hakkında konuştu: 1 Ekim'den sonra her şey çok farklı olacak

Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kaçak göç ve sığınmacı konularına değinerek, "1 Ekim'de İstanbul'daki geri gönderme merkezimiz bittiğinde, Türkiye çapında aynı anda çalışma yürüteceğiz. Her şey çok farklı olacak" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;

"25 bin kişi geri gönderildi"

"Haklarında idari gözetim kararı alınan bu kişileri daha sonra kolluk birimlerimizin refakatinde geri gönderme merkezine alarak sınır dışı işlemlerini gerçekleştirdik. 1 Ekim'de İstanbul'daki geri gönderme merkezimiz bittiğinde, Türkiye çapında aynı anda çalışma yürüteceğiz. Her şey çok farklı olacak. İstanbul'u pilot bölge yaptık ama geldiğimiz günden beri şu ana kadar 66 bin düzensiz göçmen yakalandı ve bunun 25 bini geri gönderildi."

Geçici koruma kapsamında 3 milyon 307 bin 882 kişi var

"Göçmen kaçakçılığına ilişkin organizatörlere yönelik bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Yerlikaya, düzenli göçmen sayısının da 4 milyon 888 bin olduğunu söyledi. Bakan Yerlikaya şöyle devam etti: "Ülkemizde kalışları yasal olan yabancılar ve yasal olmayan yabancılar var. Ülkemizde halihazırda düzenli göçmen olarak 4 milyon 843 bin 594 yabancı bulunmaktadır. Bunların 1 milyon 243 bin 423'ü ikamet izni alarak ülkemizde yasal bir şekilde yaşayan yabancılardan oluşmakta. Bunun yanında 292 bin 289 uluslararası koruma statüsü sahibi yabancı bulunmakta. Yine ülkemizde geçici koruma kapsamında 3 milyon 307 bin 882 Suriyeli bulunuyor."

"İstanbul'u pilot bölge yaptık"

Ama diğerleri, yani düzensiz göçmenler, ya kaçak yollarla ülkemize gelmiş ya da vize alarak ülkemize girmiş ancak yasal kalış süresini ihlal edip vizesiz duruma düşmüş olanlardır. İstanbul'u pilot bölge yaptık, göç mobil noktaları kurduk. 1 aylık süre zarfında göç noktalarında sorgulaması yapılan yabancılardan 21 bininin yasal kalış hakkı olmadığını, yani düzensiz göçmen konumunda olduğunu tespit ettik.

"B ehliyeti olanlar eğitim alacak"

"Daha önce bir söz verilmişti. İçişleri, Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak çalışma yürütülüyor. Daha önce seçimden önce söz verildi. Bununla ilgili eğitim önemli. Biz eğitim alalım ki elimizdeki belgenin bir anlamı olsun. B ehliyeti olanlar eğitim alacak."

Kaynak: AA