26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 11.03.2023 22:59

Bakanlıkların paylaşımı uzmanlık alanlarına göre yapılacak

Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayının duyurulmasının ardından seçimin kazanılması halinde kurulacak kabinede altılı masadaki her partiye bir bakanlık verilecek. Bakanlıkların verileceği isimlerin ise uzmanlık alanları dikkate alınacak
Bakanlıkların paylaşımı uzmanlık alanlarına göre yapılacak

Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı, uzun tartışmalar ve yaşanan krizden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i masaya döndürebilmek için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapması kararlaştırıldı. Ancak bu uzlaşmadan sonra yapılan açıklama herkesin kafasını karıştırdı.

Açıklamada, altılı masadaki diğer partilerin genel başkanlarının da cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı, İmamoğlu ve Yavaş’ın da Kılıçdaroğlu’nun uygun göreceği bir takvimde bu göreve atanacakları belirtildi.
Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre unvanlar aynı olsa da İmamoğlu ile Yavaş’ın pozisyonu, genel başkanların pozisyonlarından farklı olacak.

Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olması halinde, masanın bileşeni olan partilerin cumhurbaşkanı yardımcısı unvanını taşıyan genel başkanlarıyla istişare halinde karar almayı sürdürecek. Genel başkanlar ve Kılıçdaroğlu bir anlamda bugün olduğu gibi hareket edecek. Partilerin imza attıkları mutabakat metinleri, atama listeleri, geçiş süreci politikaları yine ortak masada karara bağlanacak. Elbette Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olması nedeniyle son sözü söyleme hakkına sahip. Ancak meclis aritmetiği ve varılan uzlaşma, istişare yöntemiyle karar alınması açısından da bağlayıcı olacak.