Türkiye’nin sosyal medya kültürünün temellerinden Ekşi Sözlük’e, bu yazı yazıldığı sırada sekiz gündür erişilemiyordu.* Mahkeme spesifik bir içeriğe işaret etmeden, “devletin acz içinde gösterilmesi”, “kargaşa ortamının çıkartılması” gibi genel ifadelerle BTK kararını onaylamıştı.
Ekşi Sözlük’ün (bu röportajda zaman zaman ‘Sözlük’ diye bahsedilecek) 24 yılı tartışmadan uzak geçmemişti zaten. Kişiler ve kurumlar burada kendilerine iftiralar atılıp hakaret edildiğinden şikayet etti, “kapatılsın” talebi hiç bitmedi. Kimi zaman da URL bazlı kısıtlamalar geldi.
Bu kez durum farklı. Sözlük’e erişim engeli doğrudan sansür, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı kapsamında değerlendiriliyor. 2015’ten beri sitenin yöneticisi ve ortağı olan Başak Purut da karara karşı mücadeleyi hukuki ve kamusal alanda sürdürüyor. Telefondaki ses, belki de yorgunluktan zaman zaman çatlasa da, kendine güvenli ve zihni berrak birine ait.
Haber Giriş: 03.03.2023 04:35 | Son
Güncelleme: 17.04.2023 15:55
Başak Purut: ‘Bari Ekşi Sözlük kapansın’ linci başladı, kapatıldık
Erişime kapatılan Ekşi Sözlük’ün yöneticisi Başak Purut: “Türk şirket olduğumuz için herkesin bize müdahale edesi geliyor. İnsanlar fikir söyleme hürriyetinin kısıtlanmasına karşı durmalı. Çünkü statlara giriş yasağı gibi, birden fazla örneği aynı anda yaşıyoruz. Herkes bu engelin hedefi olabilir”