19 Haziran 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 14.05.2025 14:23 | Son Güncelleme: 14.05.2025 15:05

Bir gün arayla iki kritik zirve: Adres yine İstanbul: İran ve Avrupalılar nükleer görüşme için geliyor

İran ile E3 ülkeleri (İngiltere, Fransa, Almanya) 16 Mayıs'ta İstanbul'da nükleer anlaşmayı görüşmek üzere dışişleri bakanları düzeyinde bir araya geliyor. Görüşme 15 Mayıs'taki Ukrayna-Rusya barış görüşmelerinden hemen sonra gerçekleşecek
Bir gün arayla iki kritik zirve: Adres yine İstanbul: İran ve Avrupalılar nükleer görüşme için geliyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İran ile E3 olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya'nın 16 Mayıs'ta İstanbul'da dışişleri bakanlığı seviyesinde bir görüşme gerçekleştirecek. İran medyasında çıkan haberlerde bakanların yanı sıra üst düzey diplomatların da toplantıda yer alacağı belirtiliyor.

E3 ile İran arasında normal şartlarda görüşme 2 Mayıs'ta Roma'da yapılacaktı ancak ABD-İran arasındaki müzakereler ertelenince bu toplantı da başka bir tarihe ertelenmişti. Öte yandan İran kanadı Washington'a nükleer anlaşma sunarak üçlü bir konsorsiyum önerisinde bulunarak iki ülke arasındaki kritik gerilimlerden birine çözüm önerisi sundu.

Ukrayna-Rusya görüşmelerinden bir gün sonra

Vladimir Putin geçtiğimiz günlerde savaşın bitmesi için Kiev ile koşulsuz bir görüşme yapmak için İstanbul'u işaret etti. Ukrayna lideri Zelenski, toplantıya bizzat katılacağını belirtirken Rus kanadı bir heyet ile geleceğini ifade etti. Zelenski, Putin olmadan hiçbir masaya oturmayacağını ifade etti.
Kremlin'den gelen son açıklamalarda Putin'in geleceğine dair herhangi bir mesaj bulunmuyor, hatta İstanbul'a gelecek heyetin dahil belirlendiği hatırlatılıyor.

Trump'ın gelişi Putin'e bağlı

ABD Başkanı Donald Trump ise geride kalan günlerde İstanbul'a duruma göre geleceğini ifade etti. Trump bugün de benzer bir açıklama yaparak 15 Mayıs ile ilgili şu sözleri kullandı:

'Putin, benim orada olmamı isterdi ve bu bir olasılık... Ben orada olmazsam onun da orada olacağını sanmıyorum. Bunu öğreneceğiz. Türkiye'ye gelebilirim. Putin benim de zirveye katılmamı istiyor'

Kaynak: Gazete Oksijen