19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.12.2023 16:10 | Son Güncelleme: 01.12.2023 18:06

Bloomberg sahte fon davasını yazdı: Yüzde 250 getiri peşinde koşan futbolcular boş çantayla kaldı

Türkiye'nin gündemindeki sahte fon vurgununu Bloomberg yazdı. Seçil Erzan'ın yaklaşık 45 milyar dolarlık bir saadet zinciri oluşturduğunu belirten ABD'li medya kuruluşu haberinde, önde gelen futbolcuların yüzde 250 getiri elde etmeye çalışırken dolandırıldıklarını belirtti
Bloomberg sahte fon davasını yazdı: Yüzde 250 getiri peşinde koşan futbolcular boş çantayla kaldı

Mahkeme belgelerine göre bir banka müdürü, önde gelen futbolcuları yüksek getiri vaat ederek birikimlerini kendisine teslim etmeye ikna etti. Aralarında eski Barcelona'lı orta saha oyuncusu Arda Turan'ın da bulunduğu oyuncular, geçen hafta İstanbul'da bir mahkemeye sunulan iddianameye göre, Denizbank şubesinin müdürü Seçil Erzan'ı 2022 yılında yaklaşık 45 milyon dolarlık saadet zincirini düzenlemekle suçladı.

Bankanın haberi yoktu

Dolar yatırımlarına yüzde 250 getiri vaadiyle kandırılan onlarca yatırımcı Erzan'a yığınla nakit para teslim etti. Erzan, Nisan ayında tutuklandıktan sonra verdiği ifadede "Bana para getiren insanlar bir çantayla geliyorlar. Ve boş bir çantayla ayrılıyorlar" dedi. Denizbank, Nisan ayında yapılan bir müşteri şikayetine kadar bu işlemlerden haberdar olmadığını söyledi. Banka yaptığı açıklamada, bir savcı tarafından gerçekleştirilen ilk incelemelerin herhangi bir bankacılık suçunun işlenmediğini açıkça gösterdiğini belirtti.

"Hukuki süreci takip ediyoruz"

Fondaki yatırımcılardan biri olan eski Inter'li orta saha oyuncusu Emre Belözoğlu'nun avukatı Bloomberg'e yaptığı açıklamada, zararlarının tazmin edilmesi gerektiğini söyledi. Banka müdürü Erzan, önemli yatırım kayıplarının kendisini neredeyse iflasa sürüklemesinin ardından fonunu kurdu. Bu fona, eski AC Milan teknik direktörü Fatih Terim'e atfen "Terim Fonu" adını verdi. Yaklaşık bir yıldır herhangi bir takımla anlaşmayan Bloomberg, Terim'e yorum için ulaşılamadı. Eski teknik direktör adına konuşan eşi Fulya Terim, Bloomberg tarafından kendisine ulaşıldığında "devam eden bir hukuki süreç var ve bunu takip ediyoruz" dedi.

Milyon dolarlık kayıplar

Hapisteki banka müdürü Erzan'ın ifadesinde, "Bir gün Arda Turan'ı aradım ve ona 5 yatırıp 10 geri alabileceğin bir fon olduğunu söyledim. Turan bana çok yardımcı oldu. Yurt dışından para getirdi. Evini sattı ve bana para verdi" dediği aktarıldı. Turan kişisel Instagram hesabından yaptığı açıklamada dava ile ilgili bir açıklama yapmayacağını söyledi. 

Turan, ilk birkaç yatırımcısına yüksek getiri sağlayan fona 13,9 milyon dolar yatırdı. Haber yayıldıkça, Belözoğlu da dahil olmak üzere başkaları da fona katıldı. Yatırımlar, Erzan'ın geri ödemelere yetişemeyeceği kadar hızlı büyüdü ve planı ortaya çıktı.  Yaklaşık 7,5 milyon dolar kaybettiğini iddia eden Turan, "Erzan yıllar içinde kazandığım tüm parayı buharlaştırdı" dedi. Bir başka yatırımcı olan iş insanı Atilla Baltaş, Erzan'a gönderdiği para torbalarından birine takip cihazı yerleştirmiş. Baltaş, parasının şemadaki başka bir yatırımcıya gittiğini ve onun da parayı faiz ödemesi olarak aldığını söyledi.

Mahkeme belgelerine göre Emirates NBD Bank'a ait olan Denizbank bir iç denetim başlattı. Kuruluş ayrıca yatırımcıların kararlarını da sorguladı. Bankada denetlemeyi yapanlar, yetkililere sundukları bir raporda, yüzde 250 getiri vaadine gerçekten inanmış olsalar bile, herhangi bir belge olmadan büyük miktarda nakit para vermenin ortalama zekaya sahip bir kişinin davranışıyla tutarlı olmadığını aktardı.