Görünüşe göre Recep Tayyip Erdoğan bir süre daha bizimle olacak. Pazar günkü seçimlerin sonucunda Erdoğan ile muhalefetin rakibi Kemal Kılıçdaroğlu arasında ikinci tura gidiliyor ve sonuçlar Cumhurbaşkanı'nın 28 Mayıs'taki ikinci tura iyimser bir şekilde gireceğini gösteriyor. Erdoğan AK Parti liderliğindeki iktidar koalisyonunun çoğunluğunu koruduğu eşzamanlı parlamento seçimlerinden büyük umut alacaktır. Ancak yarıştaki en büyük rakibi ciddi bir darbe almadı.
Oğan'ın oylarını almayı bekleyecek
Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın iktidarını üçüncü bir döneme uzatmasını engellemek için gereken çoğunluğun yaklaşık yüzde 5 gerisinde kaldı. Cumhurbaşkanı hedefi yüzde bir puanla kaçırdı. İki lider arasında yapılacak ikinci turda Cumhurbaşkanı, üçüncü aday Sinan Oğan'a giden oyların çoğunu almayı bekleyecek. Sinan Oğan'ın aşırı milliyetçi partisi, çoğunlukla liberal olan muhalefet bloğundan ziyade iktidar koalisyonununkine daha yakın.
Zafer kazanırsa haklı çıktığını düşünecek
Kılıçdaroğlu'nun en büyük umudu Oğan'ın destekçilerinin ikinci tura katılmaması ve Erdoğan'ın tabanının bir kısmının rehavete kapılması. Ancak 28 Mayıs'ta evde kalacak olanlar, Pazar günkü oylamanın sonucuyla cesaretleri kırılan muhalefet destekçileri olabilir. Piyasalar şimdiden Erdoğan ve onun alışılmışın dışındaki para politikalarının beş yıl daha devam edeceği beklentisiyle çalkalanıyor. Zafer kazanan bir Erdoğan, ekonomi ve dış politika pozisyonlarında haklı çıktığını düşünecek ve bu da onu uzlaşmaya daha az yatkın hale getirecektir.
Eğer başarırsa, bu zafer Erdoğan'ın uzun kariyeri boyunca karşılaştığı en ciddi zorluklara karşı kazandığı en önemli zafer olacak. Pazar günkü oylama öncesinde birçok anket Erdoğan'ı Kılıçdaroğlu'nun gerisinde gösteriyordu. Türklerin 20 yılın ardından liderlerinden bıktığı düşünülüyordu, özellikle de ekonomiyi kötü yönetmesinin korkunç sonuçları nedeniyle. Muhalefet çoğunlukla tek bir adayın arkasında birleşmiş ve iktidar karşıtı oyları konsolide etmişti. Ayrıca hükümetin Şubat ayında Türkiye'nin güneydoğusunu yerle bir eden ikiz depremlere verdiği yetersiz tepkiye karşı yaygın bir öfke vardı.
Negatif faktörler yetersiz kaldı
Seçimler öncesinde Erdoğan beklenmedik panik belirtileri gösterdi. Seçmenleri yatıştırmak için bir dizi sosyal yardım ilan etti, muhalefeti terörizme karşı yumuşak yaklaşmakla suçladı ve Batı'yı kendisine karşı komplo kurmakla itham etti. Ayrıca Türkiye'nin uluslararası prestijini yükselten bir dünya lideri olarak itibarından bahsetti. Yarışa karizma eksikliği ile giren Kılıçdaroğlu, muhalefetin nadir görülen birlikteliğini göstererek ve parlamenter sisteme dönüş sözü vererek bunu telafi etmeyi umuyordu. Ayrıca ekonomideki kötü gidişatın Erdoğan'ın cazibesini zayıflatacağını hesaplıyordu.
Ancak bu faktörler yetersiz kaldı. Oransal olarak Kılıçdaroğlu, 2018'de muhalefetin cumhurbaşkanı adaylarının toplamının gerisinde kaldı. Muhalefet safları önümüzdeki günlerde bu başarısızlığın muhasebesini yapacak. Parlamento oyları incelendiğinde, milliyetçi partilerin elde ettiği kazanımlar Türk siyasetinin genel olarak sağa kaydığını gösterecek. Erdoğan, muhtemelen politikalarını iki katına çıkaracak. Bu da yüksek enflasyona rağmen düşük faiz oranları anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşmaya devam edeceği anlamına da geliyor.
Hint asıllı ABD'li gazeteci Bobby Ghosh Bloomberg'de dış haberler alanında köşe yazarlığı yapıyor. Daha önce Hindustan Times'ta baş editör, Quartz'da yönetici editör ve Time'da dış haberler editörü olarak görev yaptı.