16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2024 14:35 | Son Güncelleme: 15.03.2024 14:57

Boğaziçi mezunları: Üniversite çölleştiriliyor

Üniversiteye yönelik müdahalelerin üniversiteyi adeta 'çölleştirdiğini' söyleyen Boğaziçi mezunları, bozulmakta olan eğitim ortamına karşı mücadele çağrısı yaptı. Yapılan müdahalelerin yol açtığı kamu zararına dur çağrısı yapan mezunlar, mevcut yönetimin derhal değiştirilmesi gerektiğini kaydetti
Boğaziçi mezunları: Üniversite çölleştiriliyor

Boğaziçi Üniversitesi’nde olaylar, 2 Ocak 2021 tarihinde Prof. Dr. Melih Bulunu’nun üniversiteye rektör olarak atanmasıyla başladı. Prof. Dr. Bulu’nun yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanması da olayları ve protestoları engellemedi. Öğrencisinden öğretim üyesine kadar tam 3 yıldır yapılan rektör atamalarının Boğaziçi Üniversitesi geleneklerine, liyakat anlayışına uygun olmadığı için protesto ediliyor. Öğrencilerin gözaltına alınıp yargılanması, bazı öğretim üyelerinin sözleşmelerinin fesih edilmesi, kampüse girişlerinin yasaklanması, adrese teslim yeni akademik kadroların açıldığı iddiaları, yeni fakülteler açılması ya da bazı araştırma merkezlerinin kapatılması aradan geçen 3 yıl içinde eylemlerin alevlenmesine neden oldu.

Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinin 1167.’nci günde ise Boğaziçi Üniversitesi mezunları tarafından oluşturulan Ayakta Kal Boğaziçi inisiyatifi, ünversitede şimdiye kadar yaşanan olaylara ve gelişmelere dikkat çekmek için bir açıklama yayımladı. Açıklamanın başlığında ise Boğaziçi Üniversitesi Çölleştiriliyor ifadesi kullanıldı. İşte o açıklama:

Hâlâ izliyor musun?

Kadrolaşmayı izliyor musun?

Liyakat dışı ilişkilere dayalı atamalar ve kadrolaşma akademik ve idari çöküşe yol açıyor.

Çöküşü izliyor musun?

Tek sesli bir yönetim anlayışı keyfi kararlarla araştırma merkezlerini kapatıyor, fakülteleri bölüyor, araştırmaya set vuruyor.

Eğitimin yara almakta olduğunu izliyor musun?

Bozulmakta olan eğitim ortamı artık nitelikli iş gücü yaratamıyor.

Açıkhava hapishanesine dönüşmesini izliyor musun?

Çok sesli kampüs hayatı sansürler, disiplin soruşturmaları ve polisiye önlemlerle ortadan kaldırılıyor.

Artık izleme dur de!

Boğaziçi Üniversitesi’nde 3 yıldır izledikleriniz, bir filmin sahneleri değil. Ülkemizin en iyi üniversitelerinden birinin adım adım çölleştirildiği bir gerçekliğin ta kendisi.

Mezunlar olarak ülkemizin geleceği için kaygı duyan, gençlerimizin iyi eğitim hakkını savunan herkesi bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi’ne yapılan müdahalenin yol açtığı kamu zararına dur demeye çağırıyor ve mevcut yönetimin derhal değiştirilmesini talep ediyoruz.