27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2023 10:40 | Son Güncelleme: 30.01.2023 12:13

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tahliye ediliyor

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tesisleri, Sarıyer Kaymakamlığı'nın kararıyla tahliye edilmeye başlandı. BÜMED'den yapılan açıklamaya göre mezunlar içeriye alınmadı
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tahliye ediliyor

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün, mezunlar derneğinin sosyal tesislerinin kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından bu sabah itibariyle tahliye işlemleri başlatıldı. BÜMED, rektörlüğün kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından hukuki sürece başvurmuştu ancak dernek Sarıyer Kaymakamlığı’nın 27 Ocak Cuma günü, sosyal tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini derneğe resmi olarak bildirdiğini duyurdu. 

Sabah saatlerinde polis eşliğinde derneğe gelen ekipler, BÜMED'in tahliye işlemlerine başladı. BÜMED'in sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda mezunların kampüse girmesine izin verilmediği paylaşıldı.

 

"Cebren gidiyoruz, hukuken döneceğiz"

BÜMED'in Twitter hesabından paylaşılan görüntülerde dernek tesislerine giren nakliye kamyonları görüldü. Paylaşımda, "Bugün bizi buradan çıkararak fiziksel olarak kampüsten koparabilirsiniz ama öğrenci ve akademisyenlerle olan bağımızı asla koparamazsınız. Cebren gidiyoruz, hukuken döneceğiz" ifadeleri yer aldı. 

İmza kampanyası

Tahliye kararının artından dernek, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına açık bir imza kampanyası başlatmıştı. Bir haftada 10 bine yakın mezun “Mezunlar yuvasından, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’nden Çıkartılamaz” isimli kampanyaya imza atarak derneğin faaliyetlerinin kampüs içinde gerçekleşmesini istediğini belirtmiş ve üniversite yönetiminin aldığı karardan vazgeçmesini talep etmişti. 10 bine yakın mezunun imzası 20 Ocak Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne teslim edilmesine rağmen Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü konuya dair hiçbir açıklamada bulunmadı. 

Sosyal tesislerle ilgili karara itiraz etmelerinin en temel sebebinin, mezunların üniversiteye yaptığı yaşamsal katkı olduğunu belirten BÜMED Yönetim Kurulu; bu kararla beraber Boğaziçi Üniversitesi’nin kurum hafızasına ve kültürüne yönelik yapılan saldırılara birinin daha eklendiğinin altını çizdi. Dernek yönetimi, 30 yıldır kampüste bulunan sosyal tesislerle mezunların bir ayaklarının hep üniversitede olmasını sağlamış; yıllarca akademisyen, öğrenci ve mezunların buluşma noktası olmuş tesislerin akademisyen ve öğrencilere yaşam alanı açma gayesiyle alınmasının Boğaziçi tarihinde kara bir leke olarak kalacağını belirtti.