25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Cazın kaçmaz beşlisi

Bu sene 1-24 Eylül günlerinde 28. kez düzenlenecek İstanbul Caz Festivali’nin 40 konseri arasından kaçırmamanız gereken beş etkinliği seçtik
Cazın kaçmaz beşlisi

Festivalin en büyük yıldızı Angelique Kidjo

Festival’in bu seneki en büyük yıldızı, dört Grammy ödüllü Angelique Kidjo. Yazar ve oyuncu kimliği ile de tanınan Kidjo’nun farklı müzik türlerini Afrika kültürüyle harmanladığı eserleri, sambadan caza uzanan bir enginlikte. 40 yıllık kariyerinde film müzikleri dahil onlarca farklı albüm yayınlayan sanatçı, nitelikli çalışmalarından birini, Mother Nature’ı da geçen ay paylaşmıştı. Onun yüksek enerjili, görsel açıdan da zengin konserlerinden birini İstanbul’da izleyebilecek olmak büyük şans. (Esma Sultan Yalısı, 6 Eylül Pazartesi)

BBC yılın sanatçısı seçti: Arlo Parks & Geeva Flava

Alanında yılın en iyilerinden olan ilk albümü Collapsed in Sunbeams’i geçen aylarda yayınlayan, 21 yaşındaki isim 2021’in parlayan yıldızlarından. BBC Yılın Sanatçısı Ödülü’nü kazanan müzisyen, İngiltere’deki Brit Awards’ta da bu sene üç dalda aday gösterildi. Sanatçıyı en popüler olduğu dönemde, İstanbul’da ilk defa izleyeceğiz. Bu performansın öncesinde deneysel Türk topluluk Geeva Flava aynı sahnede olacak. (Beykoz Kundura, 10 Eylül Perşembe)

Tek mekanda beş performans: Gece Gezmesi

Festival’in en güzel yeniliklerinden biri Gece Gezmesi konseptiydi. İlki Kadıköy’de,  farklı mekanlarda gerçekleşen etkinlikte harika bir festival atmosferi oluşmuştu. Bu sene tek mekanda gerçekleşecek. Ama birden fazla sahneye ve beş farklı performansa yer verilmiş. Alp Ersönmez, Çağrı Sertel, Dilan Baykal, Kazım ve Udgand’ı izleyebileceksiniz. (Beykoz Kundura, 18 Eylül Cumartesi)

Hit şarkıların yeni yorumları: Kenan Doğulu “İhtimaller”

Türk pop müziğinin en değerli sanatçılarından biri Kenan Doğulu. Bugüne değin Kandırdım, Tutamıyorum Zamanı, Pamuk, Kurşun Adres Sormaz ki dahil birçok hiti bizlere armağan etti. 2016’da bazı şarkılarını caz formunda düzenlemiş, bu yeni yorumları da Türkiye’nin yetkin caz müzisyenlerinin eşlik ettiği bir albümde toparlamıştı. Kenan Doğulu’nun İstanbul Caz Festivali kapsamında sahneleyeceği performansının kökleri bu albüme, İhtimaller’e dayanıyor. Müzisyen neredeyse 30 seneye yayılan kariyerindeki hitlerin çarpıcı caz yorumlarıyla karşımızda olacak. (15 Eylül Çarşamba, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu)

Unutulmaz Ertegün anısına: Karsu Plays Atlantic Records

Hatay’dan New York’a uzanan bir yolculuk Karsu’nunki. Sanatçı bugüne kadar New York, Carnegie Hall dahil birçok prestijli mekanda sahne aldı. Bu özel gecede müzisyen, Ahmet Ertegün’ün kurucusu olduğu Atlantic Records’un dünyaya sunduğu efsanevi isimlerinin şarkılarını yorumlayacak. 20’nci yüzyıl popüler müziğinin şekillenmesinde 2006’da hayatını kaybeden Türk yapımcının anlamlı bir payı vardı. Onun plak şirketinden şarkılarını yayınlayan Ray Charles, Aretha Franklin, Led Zeppelin, The Rolling Stones ve daha nicesinin eserlerini bu performans kapsamında Karsu’nun sesinden dinleyeceğiz. (Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, 20 Eylül Pazartesi)