26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 09.05.2022 10:06 | Son Güncelleme: 09.05.2022 10:40

Cerrahpaşa depreme karşı yenilenecekti sonunda açık otopark oldu

Süreç 2017’de başladı, TOKİ beş yılda yenileyecekti ama bugün ortada dev bir otoparktan başka hiçbir şey yok. Cerrahpaşa’nın yenilenme öyküsü, daha ilk sayfalarında takılıp kaldı... Fotoğraf: Sebati Karakurt
Öge Demirkan Öge Demirkan
Cerrahpaşa depreme karşı yenilenecekti sonunda açık otopark oldu - Resim: 1

Türkiye’de tıp eğitimi veren kurumlar arasında ekol haline gelen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi altı yıldır her açıdan büyük kan kaybı yaşıyor. Birçok öğretim görevlisi ayrıldı, en kritik operasyonların yapıldığı ameliyathaneler neredeyse işlemez hale geldi.

Cerrahpaşa depreme karşı yenilenecekti sonunda açık otopark oldu - Resim: 2

Kampüs otopark alanına dönerken, sedyeden ameliyat ışıklandırmasına kadar birçok ekipman da gelişigüzel atıldığı bahçede çürümeye terk edildi.

Cerrahpaşa’yı bu hale getiren süreç, 2009’da binaların ‘depreme dayanıksız’ olduğunun belirlenip yıkım ve ‘yerinde dönüşüm’ kararı verilmesiyle başladı.

Cerrahpaşa depreme karşı yenilenecekti sonunda açık otopark oldu - Resim: 3

Projede hastanenin bulunduğu 350 bin metrekarelik alana ‘Üst Cerrahpaşa’ adı verilirken kalan 260 bin metrekarelik alan da ‘Alt Cerrahpaşa’ olarak kabul edildi. Projeye göre önce Üst Cerrahpaşa’da yıkım yapılacak, ardından inşaata başlanacaktı.

Cerrahpaşa depreme karşı yenilenecekti sonunda açık otopark oldu - Resim: 4

Yıkılan binalar için ‘Alt Cerrahpaşa’da konteyner binalar yapılarak hizmet devam edecekti. Üst taraf bittikten sonra alt tarafta inşaata başlanacaktı.  Ancak karar verildikten sonra mülkiyet sorunu çıktı, çünkü binaların bulunduğu birçok alan tüzel kişiler üzerine kayıtlıydı.