04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2021 16:44 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Eylem planımızın nihai amacı yeni ve sivil bir anayasadır''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Eylem planımızın nihai amacı yeni ve sivil bir anayasadır''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıkladı. Eylem planı için “Değişim ve reform irademizin devam ettiğinin bir örneğidir" diyen Erdoğan, “Planımızın nihai amacı yeni ve sivil bir anayasadır“ ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Eylem planının arkasında geniş tabanlı bir istişare süreci var. 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren bir belge olarak ortaya çıktı. Bu plan, iki yıllık bir zaman dilimi içinde uygulanmak üzere hazırlanmıştır. Bu takvim iki hafta içinde kamuoyuna sunulacak" dedi.

Konuşmanın satır başları şu şekilde:

Barolar, STK'ler ve üniversitelerden temsilcilerin katılımıyla bağımsız bir Ceza İnfaz Kurumları İnsan Hakları İzleme Komisyonu kuruyoruz. Çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere suç mağdurlarına yönelik psiko-sosyal destek ve bilgilendirme hizmetlerinin etkinliğini artırıyoruz. Hakim ve savcılara coğrafi teminat sağlayarak, hem yargı teminatını güçlendiriyor, hem de kararların hızlanmasını temin ediyoruz."

“İdarenin cevap verme süresini 60 günden 30 güne indiriyoruz''

“İdarenin iş ve işlemlerinde öngürülebilirliği ve şeffaflığını güçlendiriyoruz. İdareye yapılan başvurularda idarenin cevap verme süresini 60 günden 30 güne indiriyoruz. Hakim ve savcı yardımcılığını sisteme kazandırıyoruz. Mahkemelerde hakimlere yardımcı olmak üzere, 'mahkeme uzmanı' kadrosu ihdas ediyoruz."

“Mesai saati dışında yakalayıp gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz''

“Sadece ifade vermek için mesai saati dışında yakalayıp gözaltına alma, otelde gecenin bir yarısı bulup gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz. İfade verme işlemi 7 gün 24 saat yapılabilecek. İşkenceye yönelik disiplin soruşturmalarında da zaman aşımını kaldırıyoruz."

“Çocuk mahkemelerini çocuk dostu haline getiriyoruz''

“Hukuk fakültelerinde öğrenim süresini 5 yıla çıkarıyoruz"

"Hakim, savcı ve avukat adaylarına Anayasa Mahkemesi'nde staj imkanı getiriyoruz. Hakim ve savcılar ile kamu görevlileri için 'sosyal medya etik ilkeleri'ni, 'tarafsızlık' anlayışını esas alarak belirliyoruz. Hukuk fakültelerinde öğrenim süresini 5 yıla çıkarıyoruz. Kontenjanlarını da daha nitelikli eğitim verilecek şekilde gözden geçiriyoruz."

“Eylem planımızın nihai amacı yeni ve sivil bir anayasadır''

“Yeni ve sivil bir anayasa ihtiyacını her fırsatta dile getirdik. Bunun mücadelesini son on yıldır veriyoruz. Yeni anayasa herkesin anayasası olacaktır. Milli iradenin üstünlüğü esasına göre hazırlanacak yeni bir toplumsal sözleşme metnini, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını karşılamaya hazırlandığımız şu dönemde ülkemize kazandırmanın, tarihi sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin geleceği konusunda sözü olan herkesi, yeni anayasa yapım sürecine katılmaya davet ediyoruz."