20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.05.2023 22:45 | Son Güncelleme: 29.05.2023 00:29

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri dış basında: Erdoğan iktidarını üçüncü döneme taşıdı

YSK tarafından açıklanan geçici sonuçlara göre Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, seçimi kazandı. Dış basında birçok gazete Erdoğan'ın iktidarını üçüncü döneme taşıdığını yazdı
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri dış basında: Erdoğan iktidarını üçüncü döneme taşıdı

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin ikinci turunda gayri resmi sonuçlara göre Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan seçimi kazandı. Erdoğan ilk sonuçların ardından Kısıklı'da yaptığı konuşmada zaferini ilan ederek seçmenlerine teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zafer konuşması ve seçim sonuçları dış basında da yer buldu.

Reuters

İngiliz haber ajansı Reuters Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin sonuçlarını duyurduğu haberinde, "Türkiye'de Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer ilan etti" başlığını kullandı. Erdoğan'ın iktidarını üçüncü döneme taşıdığı belirtilen haberde Cumhurbaşkanı'nın Kısıklı'da yaptığı konuşmada, "Tek kazanan Türkiye'dir" ifadelerine yer verildi. 

Haberde, "Seçim, Türkiye için şimdiye kadarki en önemli seçimlerden biri olarak görülüyordu ve muhalefet, hayat pahalılığı kriziyle popülaritesi darbe alan Erdoğan'ı yerinden etme şansının yüksek olduğuna inanıyordu. Oysa zafer, 85 milyon nüfuslu NATO üyesi ülkede iç, ekonomi, güvenlik ve dış politikayı yeniden çizen ve Türkiye'yi bölgesel bir güç olarak konumlandıran Erdoğan'ın yenilmezlik imajını pekiştirecek" denildi.

The Guardian

The Guardian gazetesi gayri resmi seçim sonuçlarını, "Sayım devam ederken Erdoğan Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer ilan etti" başlığıyla yayınladı. Haberde iktidarın, çekişmeli geçen ikinci turda önde olduğu belirtildi. İngiliz gazetesi, oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından Erdoğan'ın destekçilerine zafer ilan ettiğini ve İstanbul'daki konutunun önünde konuşma yaptığını yazdı.

New York Times

ABD'nin köklü gazetelerinden New York Times seçimlere dair haberinde henüz resmi sonuçların açıklanmadığını ancak Erdoğan'ın önde olduğunu yazdı. Haberin başlığında, "Erdoğan Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimini kazandığını öne sürdü" denildi.

Washington Post

Washington Post gazetesi, "Erdoğan çetin bir kampanyanın ardından Türkiye'deki seçimlerde zaferini ilan etti" başlıklı haberinde Erdoğan'ın beş yıllık bir dönem daha kazandığını yazdı. Haberde ajansların oy sayımlarına göre Erdoğan'ın son yılların en zorlu seçiminin ardından zafere ulaşmış göründüğü ifade edildi.

Bloomberg

Bloomberg de muhalefete meydan okuyan Erdoğan'ın zaferini kesinleştirdiğini yazdı. ABD merkezli haber sitesi, seçim öncesinde analistlerin hayat pahalılığı ve piyasalarda yaşanan kriz ile iki yıkıcı depremin ardından daha sıkı bir seçim öngördüğünü belirtti. Haberde, "Yatırımcılar için şu anda en önemli soru, Erdoğan'ın yabancı paranın çıkışına tanık olan bir ekonomi politikasını sürdürme sözüne sadık kalıp kalmayacağı. Dünya liderleri içinse, Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'da savaşa devam ederken Türkiye'nin NATO müttefikleri ve Rusya arasındaki hassas dengeyi nasıl koruyacağı söz konusu" ifadelerine yer verildi.

Associated Press

ABD haber ajansı Associated Press (AP) seçim sonuçlarına ilişkin haberinde, "Türkiye'de Erdoğan ikinci turda zaferini ilan etti ve iktidarını 3. döneme taşıdı" başlığı kullanıldı. Erdoğan'ın zaferinin Türkiye'nin çok ötesinde etkileri olacağı aktarılan haberde, "Üçüncü bir dönem Erdoğan'a yurt içinde ve yurt dışında daha da güçlü bir el verecek ve seçim sonuçlarının Ankara'nın çok ötesinde etkileri olacak. Türkiye, Avrupa ve Asya'nın kesiştiği bir noktada yer alıyor ve NATO'da kilit bir rol oynuyor" denildi.

The Telegraph

İngiliz gazetesi The Telegraph da "Erdoğan Türkiye'deki seçimlerde zafer ilan etti" başlıklı haberinde, gayri resmi sonuçlara göre Erdoğan'ın önde olduğu ve üçüncü dönemini resmen açıkladığı ifade edildi. Haberde ayrıca 14 Mayıs'ta yapılan seçimlere kıyasla bugün İstanbul'da kalabalıklar ya da uzun seçmen kuyrukları görülmediği belirtildi. Ancak bunun nedeninin katılımın azlığından değil parlamento seçimlerinin de yapıldığı 14 Mayıs'a göre bugün daha az seçim işlemi yapılması olduğu da vurgulandı.

Wall Street Journal

Wall Street Journal gazetesi de Türkiye'nin en uzun süre görev yapan lideri olan Erdoğan'ın ikinci tur oylamada rakini yendiğini yazdı. Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer kazandığını ilan etti. Resmi sonuçların da teyit etmesi halinde bu zafer onu yakın siyasi tarihin hayatta kalan en büyük isimlerinden biri haline getirecek ve önümüzdeki yıllarda küresel meselelerde üstleneceği büyük rolü güvence altına alacak" denildi. WSJ haberinde bu zaferin, Erdoğan'ın popülaritesinin ekonomik bir krizin ortasında destek kaybeden AK Parti'nin ötesine geçtiği yeni bir dönemi başlattığını ifade etti.