03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.05.2023 09:02 | Son Güncelleme: 28.05.2023 10:04

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri dış basında: Yarışın sonucunu belirlemek için oy kullanıyorlar

Saat 08.00 itibariyle seçmenler sandık başına giderken dünyanın gözü de Türkiye'de. Birçok yabancı basın kuruluşu oylamanın başlamasıyla birlikte seçim sürecine ilişkin haberler yayınladı
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri dış basında: Yarışın sonucunu belirlemek için oy kullanıyorlar

Türkiye'de 60 milyondan fazla seçmen Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin ikinci turu için sandık başına gitti. Seçim sürecinin yakından takip edildiği dış basında oylama işlemleri başlaması geniş yer buldu. 

Reuters

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye oylama işleminin başladığını ,"Türkiye'de ikinci tur seçimler yapılıyor, Erdoğan iktidarını uzatmaya hazırlanıyor" başlığıyla duyurdu. Seçimlerin ilk turu olan 14 Mayıs'taki oylamada Recep Tayyip Erdoğan'ın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun beş puan önünde olduğu hatırlatılan haberde, "Seçim sadece 85 milyonluk NATO üyesi Türkiye'yi kimin yöneteceğini değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğini, para biriminin son on yılda dolar karşısında değerinin onda birine düşmesinin ardından ekonomisinin nereye gideceğini ve Türkiye'nin Rusya ve Körfez ülkeleriyle ilişkilerini geliştirerek Batı'yı kızdırdığı dış politikasının şeklini de belirleyecek" ifadeleri yer aldı.

Washington Post

ABD'nin köklü gazetelerinden Washington Post, oylamayı "Sert bir kampanya döneminin ardından Türkiye kritik ikinci tur seçimlerinde oy kullanıyor" diyerek duyurdu. Haberde ikinci tur seçimlerinin Türkiye tarihinde ilk kez yapıldığı belirtilirken iki adayında, ilk turda yüzde 50 barajını geçemediği hatırlatıldı. 

Associated Press

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) oy verme işlemlerinin başladığını duyurduğu haberinde, "Türkiye'de seçmenler cumhurbaşkanlığı vizyonlarına karar vermek için sandık başına gidiyor" başlığını kullandı. Haberde, "Türkiye'yi 20 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'taki ilk turda kesin zaferin uzağında kaldıktan sonra ikinci turda beş yıllık yeni bir dönem için favori gösteriliyor. Eski bir bürokrat olan 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu ikinci tur seçimlerini ülkenin geleceğine ilişkin bir referandum olarak nitelendirdi" ifadelerine yer verildi.

Wall Street Journal

Wall Street Journal'ın "Türkiye ikinci tur için sandık başına gidiyor" başlıklı haberinde iki adayın da ilk turdaki performanslarına dair değerlendirmeler yer aldı. Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyalarında yapılan değişiklikler aktarıldı. Haberde, "Erdoğan Pazar günkü seçimleri kazanabilirse, hayat pahalılığı konusunda ülkede artan hoşnutsuzluk ve Türkiye'nin güneyinin büyük bölümünü yerle bir eden Şubat depremlerinde hükümetin tutumuna ilişkin sorularla karşı karşıya kaldığı son yıllardaki en zorlu siyasi sınavını atlatmış olacak" denildi.

CNBC

CNBC Türkiye'deki seçmenlerin sandık başına gittiğini duyurduğu haberinde, "Milyonlarca Türk, cumhurbaşkanlığı yarışının sonucunu belirlemek üzere iki hafta içinde ikinci kez Pazar günü oylarını kullanıyor" ifadelerini kullandı. Haberde, "Görevdeki 69 yaşındaki güçlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok kişinin Erdoğan'ın siyasi hayatının en ciddi mücadelesi olarak nitelendirdiği seçimde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile karşı karşıya geldi. Ancak %86,2 gibi muazzam bir katılımın gerçekleştiği ilk tur oylama muhalefet için bir hayal kırıklığı oldu ve 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu yaklaşık yüzde 5 puan geride kaldı" ifadelerine yer verildi.

BBC

BBC oy verme işlemlerinin başladığı haberini, "Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi Erdoğan'ın beş yıl daha devam edip etmeyeceğine karar verecek" başlığıyla yayınladığını. İlk turda katılım oranının yüzde 88,8 gibi etkileyici bir düzeyde olduğu ifade edilen haberde, "Bu nedenle her iki adayın da gözü oy kullanmayan ama bu kez kullanabilecek sekiz milyon kişide" denildi.

Financial Times

İngiliz Financial Times gazetesi, "Türk seçmenler kritik bir dönemde sandık başına gidiyor" başlığını kullandı. Haberde, "Bugünkü oylama hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu tarafından Türkiye'nin geleceğine dair bir referandum olarak lanse edildi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın birçok politikasını tersine çevirerek ekonomiyi canlandırma ve ülkeyi 2017 referandumundan sonra yürürlüğe konan yürütmeli başkanlık sisteminden parlamenter demokrasiye geri getirme sözü verdi. Erdoğan, yarışmanın ilk turunda aile değerlerini, terörle mücadeleyi ve 2003'te lider olmasından bu yana Türkiye'ye dünya sahnesinde daha büyük bir rol kazandırma konusundaki başarılarını yoğun bir şekilde vurgulayarak seçmen tabanının desteğini korumayı başardı" bilgileri yer aldı.