29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2023 11:05 | Son Güncelleme: 23.08.2023 22:11

Dakika dakika Çanakkale'de yaşananlar: Boğaz trafiğe kapatıldı, mücadele alanı 1500 hektar

Çanakkale'de dün Kayadere Köyü yakınlarında başlayan yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, İçişleri Bakanı Yerlikaya ve Sağlık Bakanı Koca son durum hakkında düzenli olarak bilgi paylaşıyor. İşte dakika dakika dün geceden şu ana kadar yaşananlar
Dakika dakika Çanakkale'de yaşananlar: Boğaz trafiğe kapatıldı, mücadele alanı 1500 hektar

Dün öğlen saatlerinde Çanakkale'nin Merkezi'nde yer alan Karadere köyü çevresinde başlayan orman yangını ikinci gününde. Birçok uçak, helikopter, arazöz ve ekibin katıldığı söndürme sürecinde mücadele devam ediyor. İşte dakika dakika Çanakkale'deki yangında yaşanan son gelişmeler...

21.30: Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği saat 22.00'den itibaren kuzey-güney tek yön olarak açılacak.

20.54: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınında 97 kişinin dumandan etkilendiğini, 37 vatandaşın tedavisinin sürdüğünü söyledi.

19.20: Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman'daki açılış törenine canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Çanakkale'de dünden bu yana devam eden orman yangınlarında yayılmanın durdurulduğunu duyurdu.

17.55: Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada 1500 hektarlık alanda alevlere müdahale edildiği belirtildi. Bakanlık açıklamasında şu bilgiler yer aldı: Hava araçları yoğun bir şekilde şu anda su alma faaliyetlerine devam ettiği için Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatıldı. Çanakkale-Çan kara yolu tedbiren kapatıldı. 9 köy tahliye edildi, 337 hanenin bulunduğu bu köylerde 1251 vatandaşın yaşıyordu. Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan ya da yaşlı 83 kişi hastaneye sevk edildi. Hayati tehlikesi olan kimse yok.

16:49: Doğal yaşam alanları tahrip olan hayvanlar yangınlardan kurtulmaya çalışıyor. Bölgedeki bir geyiğin alevlerden kaçışı görüntülendi.

16:15: Bölgedeki söndürme çalışmalarından yeni görüntüler gelmeye devam ediyor.

16:07: AFAD: Orman yangınını kontrol altına almak için ekiplerin havadan ve karadan müdahale çalışmaları aralıksız sürüyor.

15:58: Kızılay: Çanakkale’de yangınla mücadele eden ekiplere Beslenme Platformu olarak gece gündüz kumanya ve sıvı desteği sağlıyoruz.

15:52: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nü kullanan araçların yangına müdahale amacıyla geçişlerinin ücretsiz sağlanacak.

15:01: Çanakkale'de 26 saati aşkın süredir devam eden orman yangının başladığı anlar, insansız hava aracı (İHA) kamerasıyla görüntülendi.

14:58: Çanakkale Valiliği: Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü, tedbir amacıyla boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir.

14.42: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Sabahki açıklamamda rüzgar hızının saatte 60 kilometreye ulaşacağını söylemiştim, öyle de oldu. Rüzgar bu hızın da üzerine çıktı. Alevler bulunduğumuz lokasyona doğru gelecek. Arkadaşlarımız şu anda bunu karşılamak üzere yığınak yapmış durumda. Tüm hava araçları da enerjisini düşürmek için tamamıyla konsantrasyonlarını buraya vermiş durumdalar. Ancak buraya geldiği zaman enerjisinin düşmesini bekliyoruz. Ümit ediyorum 1-2 saat içerisinde burayla alakalı gerçek resmi görmüş olacağız. Şu anda yoğun duman olduğu için arkadaşlarımızla haberleşerek, İHA’lardan gelen bilgilerle durum tespitimizi yapıyoruz.

14.22: AFAD: 2.960 personel, 8 uçak, 28 helikopter, 240 arazöz, 77 su tankeri, 445 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Orman yangınında 95 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, 8 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Yangın bölgesinde 5 trafo, 3 köy ve 265 abonede enerji kesintisi devam etmektedir.

13.09: Çanakkale'de çıkan orman Çanakkale'de yangınından etkilenen bir köydeki hayvanların jandarma tarafından kurtarılması ile bir kedi ve köpeğin tahtaların arasına saklanmasına ilişkin görüntüler sosyal medyada yankı uyandırdı. 

12.44: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Yangın düne göre biraz daha kontrol altında. Etkilenen vatandaşların sayısı 95'e çıktı.

12.30: Alevler, rüzgarın etkisiyle merkeze bağlı Yağcılar ile Aşağıokçular köyleri arasındaki ormanlık alanda yeniden yükselmeye başladı. Jandarma ekipleri de kara ekiplerinin sorunsuz şekilde yangın mahalline erişebilmesi için köylerde güvenli geçişi sağlıyor. Öte yandan, yangında hasar gören elektrik ve telefon direkleriyle ilgili hasar tespiti de ekipler tarafından yapılıyor.

11.34: Orman yangınının etkileri Ulupınar köyünde de hissedildi.

11.26: Çanakkale'de çıkan orman yangınından Yağcılar Köyü de etkilendi.

10.45: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Şu anda rüzgarın saatte 40 km hızla esiyor ve öğleden sonra 60 km hıza çıkacak. Düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi. Öğleden sonra resmi çok daha net bir şekilde göreceğiz. Devlet hastanesiyle ilgili, üniversiteyle ilgili hiçbir risk yok. Yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Olağanüstü bir şey çıkmazsa öğleden sonra genel resmi daha net bir şekilde göreceğiz.

10.15: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı.

08.35: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele kapsamında, bölgedeki 9 köyde 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildi.

08.03: AFAD: Bölgedeki 10 köyde 337 hane-bin 104 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapıldı.

01.09: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Çanakkale’de meydana gelen orman yangınlarına 1489 personelin müdahale ettiğini ve köylerdeki 1251 vatandaşın tahliyesinin tamamlandı.

00.30: Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 2 gece görüşlü helikopter, 238 arazöz, 64 iş makinası ve bin 489 personelle yangına müdahale ediyor. Zaman zaman rüzgarın etkisiyle şiddetlenen yangında metrelerce yükseklikteki alevler söndürme çalışmalarını zora sokuyor. Bölgede rüzgar zaman zaman kuvvetli bir şekilde esmeye devam ediyor.

00.04: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Yangınlardan diğer ikisi ise Bursa Karacabey ve Yenişehir'deydi. Karacabey'deki yangın kontrol altına alındı. Yenişehir'deki yangın da büyük ölçüde kontrol altına alındı.