25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Giriş: 10.03.2023 15:51 | Son Güncelleme: 11.03.2023 10:46

Deprem hafızalı kentler Sakarya ve Kocaeli riskli yapıları dönüştürmekte kararlı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yapı stoklarını yenileyerek ve dayanıklı hale getirerek 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ni yaşayan kentleri olası afetlere karşı korumayı hedefliyor
Kaynak: AA
Deprem hafızalı kentler Sakarya ve Kocaeli riskli yapıları dönüştürmekte kararlı - Resim: 1

Sakarya'da 2020'de kurulan Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı bünyesinde, Afet ve Risk Yönetimi, Deprem ve Zemin Araştırma ile Kentsel Dönüşüm şube müdürlükleri 28 personelle faaliyet yürütüyor. Afete hazırlık kapsamında 4 kat ve üstü olası riskli yapıların dönüşümü, eski yapı stokunun dayanıklı hale getirilmesi ve yenilenmesi için çalışan birim, riskli yapıların yeniden inşasını teşvik amacıyla yönlendirici imar plan notu hükümlerini de hazırladı.

Deprem hafızalı kentler Sakarya ve Kocaeli riskli yapıları dönüştürmekte kararlı - Resim: 2

Kocaeli de Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı bünyesinde yapı stokunun yenilenmesi açısından önem taşıyan kentsel dönüşüm çalışmaları 7 ayrı noktada devam ediyor, mahkeme sürecindeki ağır hasarlı binaların yıkımı için de ciddi mücadele veriliyor.

Deprem hafızalı kentler Sakarya ve Kocaeli riskli yapıları dönüştürmekte kararlı - Resim: 3

Hukuki süreci devam eden 7 bina dışındaki tüm ağır hasarlı binaların yıkımının tamamlandığı Kocaeli'de, 250 orta hasarlı bina yıkıldı, diğer yapıların sahipleriyle görüşmeler sürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, kentin deprem hafızasının bulunduğunu, bu nedenle tüm planlamaları olası depremin yıkımlarını önlemeye yönelik hazırladıklarını anlattı.

Deprem hafızalı kentler Sakarya ve Kocaeli riskli yapıları dönüştürmekte kararlı - Resim: 4

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığını kurduklarını, kentteki 251 bin binanın envanterini çıkardıklarını aktaran Yüce, 4 ve 5 katlı 10 bin, 1 ve 3 katlı 241 bin bina bulunduğunu söyledi.