07 Temmuz 2024, Pazar Gazete Oksijen
Giriş: 03.07.2024 20:05 | Son Güncelleme: 03.07.2024 20:18

Diyarbakır Kulp'taki arkeolojik kazıda bulunan gömülü çocuk sayısı 60'a yükseldi

Diyarbakır Kulp'ta geçen yıl 0-6 yaş arası 54 çocuğun gömülü olduğu mezarlık bulunan arkeolojik kazıda 6 çocuğun daha mezarına ulaşıldı
Kaynak: AA
Diyarbakır Kulp'taki arkeolojik kazıda bulunan gömülü çocuk sayısı 60'a yükseldi - Resim: 1

 Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde eski bir taş ocağı olduğu değerlendirilen ve geçen yıl 54 çocuğun gömülü bulunduğu arkeolojik kazıda, bu yıl 6 çocuğun daha mezarı bulundu.

Diyarbakır Kulp'taki arkeolojik kazıda bulunan gömülü çocuk sayısı 60'a yükseldi - Resim: 2

İnkaya Mahallesi'nde farklı alanlarda yapılan yüzey araştırmasında Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunmasının ardından bölgede Diyarbakır Müze Müdürlüğünce 2021'de başlatılan kazı çalışması, 15'i uzman, 40 kişilik bir ekiple sürdürülüyor.

Diyarbakır Kulp'taki arkeolojik kazıda bulunan gömülü çocuk sayısı 60'a yükseldi - Resim: 3

Çalışmaların yürütüldüğü bölgede geçen yıl 0-6 yaş arası 54 çocuğun gömülü olduğu mezarlık bulunan kazıda, bu yıl 28 Haziran'da bölgede tekrar başlatılan çalışmalarda, 6 çocuğun daha mezarına ulaşıldı. Mezarlarda bulunan kemikler incelenmek üzere Müze Müdürlüğüne ait kazı evinde muhafaza altına alındı. Kazının, iklim şartlarının el vermesi durumunda yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Diyarbakır Kulp'taki arkeolojik kazıda bulunan gömülü çocuk sayısı 60'a yükseldi - Resim: 4

54 çocuğun gömülü olduğu mezarlığın gün yüzüne çıkarılmasının ardından AA'ya konuşan antropolog Dr. Nazlı Akbaş daha önce alanda yapılan kazılarda kilise kalıntısı bulunduğunu hatırlatarak, kilisenin erken Bizans Dönemi'ne ve yaklaşık 1500 yıl öncesine tarihlendirildiğini düşündüklerini ifade etmişti. Akbaş, kilisede mezarlar tespit edilmesine ilişkin şunları söylemişti: "Erken Bizans'ta 'aziz' ve 'şehit' kültürü olduğu için kiliselerde yerleşim içi gömüler söz konusu olabiliyor. Taş ocağı ismini verdiğimiz bu alanda 0 ile 6 yaş aralığında sadece bebek ve çocuklara ait mezarlar bulundu."