29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 16:29 | Son Güncelleme: 04.09.2023 17:04

Erdoğan ve Putin'den görüşme sonrası açıklama: Rusya tahıl anlaşmasına dönecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin üç saat süren görüşmenin ardından açıklamalarda bulunuyor. Putin Rusya'ya yaptırımlar kaldırılırsa tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazır olduklarını yineledi. Erdoğan ise BM'nin hazırlayacağı yeni paketle anlaşmanın devam edeceğine inandığını söyledi
Erdoğan ve Putin'den görüşme sonrası açıklama: Rusya tahıl anlaşmasına dönecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Soçi'de bir araya geldi. Rus Sanatoryum'daki görüşme, yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantı, yaklaşık 1,5 saatlik heyetler arası görüşmenin ardından baş başa çalışma yemeğiyle devam etti.

Heyetler arası görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı. Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi. 

"Küresel gıda pazarı çok fazla etkilenmedi"

Putin yaptığı açıklamada, "Küresel ve bölgesel konuları değerlendirdik. Enerji alanında işbirliğimiz stratejik nitelikte. Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Tahıl anlaşmasından çıkmak zorunda kaldıklarını söyleyen Putin anlaşmanın sona ermesinin küresel gıda pazarını çok fazla etkilemediğini dile getirdi.

"Yaptırımlar kalkarsa tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız"

Putin, "Üretim bakımından bir sorun yok ama dağıtım konusunda bir sorun var. Sürpriz bir şey değil çünkü Ukrayna'nın dünya gıda ihracatında payı çok az, yüzde 5. Gönderilen gıdanın yüzde 70'i gelişmiş ülkelere ulaştırıldı. Yoksul ülkelere yalnızca yüzde 3'ü ulaştı. Eğer bizim tarım ürünlerimize yapılan tüm yaptırımlar kaldırılırsa biz tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız" dedi. 

"Tahıl girişiminin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz"

Putin'in ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda BM ile yeni öneriler içeren bir paket hazırladık. Bu yeni çalışmayla netice alınacağını umuyorum. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmaları sürdürme kararlılığındayız" ifadelerini kullandı.

"Bize verilen vaatler yerine getirilmedi"

Gazetecilerin tahıl anlaşmasına ilişkin sorularını yanıtlayan Putin, "Bize verilen vaatler yerine getirilmedi. Bizi aldattılar, biz bunu açık söylüyoruz. Biz anlaşmaya karşı değiliz. Önümüzdeki günlerde tüm vaatler yerine getirilirse biz anlaşmaya döneceğiz. Bu insani koridorlar askeri amaçlarla kullanılmamalı. Ama maalesef öbür taraf bunu kullandı. Biz bunları gördük" diye konuştu. 

"Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerekiyor"

Erdoğan, "Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerekiyor. Karadeniz tahıl anlaşması kapsamında tahılın yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse Rusya buna haklı olarak karşı çıkıyor. Biz Rusya'yla bunu fakir ülkelere göndermek istiyoruz. Hatta bugün Putin bize 1 milyon ton fakir ülkelere bunu göndermeye varız dediler. Biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız dedik" açıklamasında bulundu. Katar'ın Afrika ülkelerine tahıl gönderimi konusunda mali bir destek sağlamayı planladığını belirten Erdoğan, Türkiye-Rusya-Katar olarak üçlü şekilde bir adım atılabileceğini belirtti.