27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2024 10:00 | Son Güncelleme: 25.02.2024 13:27

Evlilik kredisini alabilmek için çiftler neler öğrenmeli?

Yeni evlenecek çiftlere 150 bin TL’lik kredi imkanı sunan Aile ve Gençlik fonu yürürlüğe girdi. Fakat krediyi alabilmek için bir de şart koşuldu. Buna göre, çiftler kredi için bakanlığın sunduğu eğitim ve danışmanlık hizmetine katılmak zorundalar. Peki ama eğitimde neler öğrenecekler?
Evlilik kredisini alabilmek için çiftler neler öğrenmeli?

Yeni evlenecek çiftleri yakından ilgilendiren Aile ve Gençlik Fonu’na ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü bu fon kapsamında, başvurusu kabul edilen çiftlere toplam 48 ay vadeli 2 yılı geri ödemesiz 150 bin lira kredi desteği sunulacak. Pilot bölge olarak deprem bölgesinin seçildiği projeden, 18-29 yaş arası yani 30 yaşından gün almamış ve gelir toplamları brüt 2 asgari ücreti aşmayan çiftler faydalanabiliyor. Başvuru tarihinin ise resmi nikah gününe en az 2, en fazla 6 ay kala yapılması gerektiği duyuruldu.

Zorunlu eğitimin içeriği merak konusu

Öte yandan, krediyi alabilmek için bakanlığın şart koştuğu bir madde daha var. Buna göre, çiftlerin krediyi almak için evlilik öncesi ve sonrası bakanlığın sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerine katılmayı taahhüt etmeleri gerekiyor. Bakanlıktan aldığımız bilgiye göre, Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında dersler il müdürlüklerinde, psikolojik danışma ve rehberlik alanında yer alan uzmanlar tarafından verilecek. Bu noktada, evlilik arifesindeki gençlerin alacağı bu zorunlu eğitimin içeriği ne sorusu merak konusu oldu. İşte çiftlere öğretilecek programda öne çıkan bazı konu başlıkları:

Başarılması gereken iki görev var

Eğitim programı kapsamında dersler Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri, Aile Hukuku, Evlilik ve Sağlık, Eğitici El Kitabı olmak üzere 4 kitaptan işleniyor. İlk kitapta, “sağlıklı bir aile yapısı bir insanın hayatta sahip olabileceği en değerli hazinedir” anlayışıyla, farklı üniteler sıralanıyor. İlk ünite “aşk ve sevgi üzerine”de aile, aşk ve sevginin tanımları yapılıyor. Sonrasında, “evliliğin ilk yılları” ünitesinde ise yeni evli çiftlere şu şekilde tavsiyeler veriliyor:

  • Yeni evlilik yeni bir lisanı öğrenmeye benziyor. Yani biraz egzersiz ve çokça çaba göstermek şart. Evliliğin ilk yıllarında çiftin başarması gereken en temel iki görev ise, birlikte yaşamayı öğrenerek doyurucu bir evlilik ilişkisi kurmak ve anne baba olmaya hazırlanmak.
  • Evlilikte tuğlaları nasıl döşerseniz öyle bir binanız olur. Bu tuğlalar, sevgi dolu bir öpücük, sürpriz bir sevgi notu, küçük bir hediye, gününün nasıl geçtiğini sorma, ona şarkı söyleme, şiir yazma veya eve geldiğinde sevgiyle karşılama olabilir.
  • Evliliğin ilk zamanlarında çiftler düğün stresinin sona ermesi, balayından dönülmesiyle depresif bir ruh haline girebiliyor. Böyle bir durumda, çiftler bu sürecin geçici olduğunu bilmeli ve birbirlerine karşı sevgi ve muhabbetle yaklaşımlarını sürdürmeliler.

 Eşinizde olumlu yönleri görmeye bakın

Sonraki ünite “sağlıklı bir evlilik için” başlığı altında, sağlıklı bir çift ilişkisinin temel unsurları hakkında bilgi veriliyor. Bu kapsamda, çiftlere uzun bir evlilik için tavsiyeler sıralanıyor. Maddelerden bazı örnekler:

  • Uzun bir evlilik için bağlılık, güven, ihtimam, sabır, saygı, şefkat,affedicilik, sorumluluk ön planda olmalı.
  • Evlilikte, eşinizin olumlu yönleri görmeye, onu can kulağıyla dinlemeye özen göstermelisiniz.
  • Mutlu bir evlilik ortak aktiviteleri paylaşmaktan geçiyor. Eğitim programına gitmek, hayal kurmak, bulmaca çözmek, dua etmek, sırtüstü yatıp bulutlara bakmak, yemek pişirmek gibi beraber yapılacak birçok aktivite var.

 Öte yandan, sağlıklı bir evlilikte dikkat etmekte fayda olan bazı engeller olabilir. Örneğin, bencillik, gerçek dışı beklentiler, küskünlükleri uzatmak, kayınpeder veya kayınvalide gibi dış çevre baskısı. Bu baskı ailelerin çiftlerin hayatına çok karışması veya çiftlerin maddi olarak ailelere bağımlı olması gibi kendini gösterebiliyor.

 “Aldım, verdim, ben seni sevdim"

Bir sonraki ünite ise “evlilik çatışmasına sebep olan faktörler ve çözüm yolları.” Bu başlık altında evlilikte çatışmanın çok doğal bir süreç olduğu fakat bu durumlarda nasıl davranılacağına dikkat edilmesi gerektiği anlatılıyor. Verilen öğütlerden örnekler:

  • Tartışmalarda konunun esasından sapmak, lafı fazla uzatarak ana problemden uzaklaşmak hiçbir işe yaramaz, sadece çatışmaları arttırır. “Çok laf aşık usandırır” anlayışından uzaklaşılmamalı.
  • Çatışma anlarında, “aldım, verdim, ben seni sevdim” yöntemi kullanılabilir. Sonuçta herkesin yapmaktan hoşlanmadığı veya yapmak istemediği çeşitli sorumlulukları var. Bu yöntem böyle durumlarda, partnerinizin zaafını hoş görüp, o sorumluluğu üstünüze almayı öğütlüyor.
  • Tartışma anlarında yüzünüzdeki gülümsemeyi asla bozmamalısınız. Konuşmaya önce olumlu bir cümleyle başlamalı, suçlayıcı ve eleştirel bir tavırdan kaçınmalısınız.

 Etkinlikler ve ev ödevleri

 Eğitimde, iletişim konusunda çiftlere bazı ev ödevleri ve etkinlikler de veriliyor. Örneğin, “İyi ki seninle evliyim” başlığı altında 5 maddeyi doldurmaları veya bir mektup yazarak söylemekte zorlandıkları duygu ve düşünceleri ifade etmeleri isteniyor. Ya da, örnek senaryolar sunulup nasıl davranacakları soruluyor. Örnek soru: “Akşam eve yorgun argın geldiniz, eliniz kolunuz dolu, eşiniz kanepede uzanmış televizyon izliyor, poşetleri mutfağa kendiniz taşımak zorunda kaldınız. Karnınız çok aç. Ancak mutfağa gittiğinizde sofranın hazırlanmadığını hatta akşam için yemek de olmadığını fark ettiniz. Bu durumda ne yapardınız?”

Yasal hakları öğreniyorlar

 Eğitimin 3.bölümü “Aile ve Hukuk” kitabından işleniyor. Bu kapsamda çiftlere hukuki haklarından bahsediliyor. Yasal olarak kimlerin evlenebileceği, hangi durumlarda evliliğin geçersiz sayıldığı, soyadı değişimi, konut dokunmazlığı ve aile içi şiddet temaları üzerinde duruluyor. Aile içi şiddetin detaylıca işlendiği programda, “Kol kırılır, yen içinde kalır” anlayışından çıkılması gerektiği, her türlü fiziksel, psikolojik, cinsel şiddetin cezalandırılabileceği anlatılıyor. Bunun gibi durumlarda, il müdürlükleri, savcılıklar, kolluk kuvvetleri, sağlık kuruluşları gibi başvurulacak yerler tanıtılıp hatta koruma ve şikayet dilekçe örnekleri de sunuluyor.

Sağlık konusunda temel bilgiler

 Son tema ise, “evlilik ve sağlık”. Burda da cinsel sağlık ve üreme bozukluğu, yardımla üreme teknikleri gibi konularda bilgiler veriliyor. Bunun yanı sıra, meydana gelebilecek ev kazalarında yapılabilecekler, aile içi şiddetin neden olduğu depresyon, jinekolojik problemler gibi akut ve kronik sağlık sorunları yer alıyor.

150 Bin TL’ye neler alınabiliyor?

 

  • Buzdolabı: 15.500 TL
  • Bulaşık makinesi: 15.000 TL
  • Çamaşır makinesi: 16.000 TL
  • Televizyon: 20.000 TL
  • Koltuk takımı: 15.000 TL
  • Yatak odası takımı: 28.000 TL
  • Yemek odası takımı:  20.000 TL
  • Mutfak masa takımı: 9.000 TL
  • Perde: 2.000 TL
  • Tencere seti: 2.000 TL
  • Kahve makinesi: 500 TL