28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 18.01.2023 11:01 | Son Güncelleme: 18.01.2023 11:21

FireAId, Davos Zirvesi’nde örnek gösterildi

Koç Holding, Davos Zirvesi’ne orman yangınları ile mücadele için geliştirdiği yapay zekâ projesiyle damga vurdu. FireAId zirvede dünyaya örnek proje olarak gösterildi
FireAId, Davos Zirvesi’nde örnek gösterildi

 İklim kriziyle birlikte tüm dünyada görülme sıklığı ve şiddeti artan orman yangınlarıyla mücadele amacıyla yürütülen ve Koç Holding’in öncülük ettiği FireAId projesi, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Davos Zirvesi’nde örnek uygulama olarak gösterildi.

WEF’in zirve kapsamında yayınladığı Orman Yangınlarıyla Mücadelede Sonraki Aşama: FireAId Pilot Projesi ve Ölçeklendirme (The Next Frontier in Fighting Wildfires: FireAId Pilot and Scaling) adlı özel raporda, FireAId’in yangınlarla mücadelede veri temelli yapay zekâ teknolojisi ile kurumlar ve hükümetler için çok önemli bir platform görevi üstlendiği duyuruldu.

Bu yıl Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği (Cooperation in a Fragmented World) ana teması etrafında 130 ülkeden 2700 lideri bir araya getiren zirve, dünyanın en acil sorunlarının üstesinden gelmek için çözümlere ve kamu-özel sektör iş birliğine odaklanıyor.

Davos Zirvesi’nde düzenlenen özel panelde Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “KoçDigital şirketimizdeki çalışma arkadaşlarımın üstün gayretleriyle, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz FireAId projemiz ile WEF’in San Francisco’daki Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi Platformu’nda dünyamız için çok önemli bir inisiyatife öncülük ediyoruz. İklim krizinin en belirgin sonuçlarından biri olarak sayıları giderek artan orman yangınlarını yeni bir küresel sorun olarak kabul etmemiz gerekiyor. Dijital dönüşümü iş stratejilerimizin temeline konumlandırıyoruz. Bu kapsamda gelişmiş veri analitiği yetkinliklerimizi yangınlarla küresel mücadeleye destek vermek için seferber ettik” dedi.

FireAId’de 14 farklı veri seti içinden 400’den fazla değişkenin kullanıldığını belirten Levent Çakıroğlu, modelin kamu kurumlarının yangınla mücadelede veriye dayalı karar almalarına yardımcı olduğunu söyledi.

"FireAId ticari bir proje değil"

Levent Çakıroğlu şöyle devam etti: Geçtiğimiz yıl pilot proje ile elde ettiğimiz başarılı sonuçlar, modelimizi daha fazla paydaşla geliştirme ve dünyanın farklı coğrafyalarında uygulama konularında bizleri cesaretlendirdi. Projemizin daha da geliştirilmesi için ilgili tüm paydaşlarla, uluslararası kuruluşlarla ve özellikle orman yangını riski yüksek olan ülkelerle çalışmak istiyoruz. FireAId ticari bir proje değil; kullandığımız algoritma ve kaynak kodlarını bir karşılık beklemeden iş birliği içinde paylaşmaya hazırız. Ormanlarımızı korumak için topluluğumuzun yapay zekâ alanındaki kabiliyetlerini dünyamızın iyiliği için değerlendirmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Levent Çakıroğlu “Ülkemizin Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde 44.000 kilometrekarelik bir alanı kapsayan pilot uygulamamızı Orman Genel Müdürlüğümüzün de görüşleriyle Türkiye'nin tüm bölgelerine genişletmek üzere çalışmalarımıza başladık. Buna paralel olarak, dünya genelinde veri sağlayıcılar ve pilot uygulama ortaklarıyla çalışmaya hazırız. Özel sektörün teknoloji becerilerini, kamu sektörünün deneyimini ve akademinin bilgi birikimini ortak fayda odağında koordineli bir şekilde bir araya getirebilirsek, uluslararası iş birliklerini yaygınlaştırabilirsek; çözümünde küresel bir koordinasyon gerektiren tüm sorunlara uzun vadeli ve kalıcı çözümler bulabileceğimize inanıyoruz” dedi.