20 Nisan 2024, Cumartesi
Giriş: 26.10.2022 01:04 | Son Güncelleme: 26.10.2022 01:17

Fotoğraflarla Halit Kıvanç

Bir süredir sağlık sorunları yaşayan duayen gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç hayatını kaybetti. Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok ilki gerçekleştirdi
Fotoğraflarla Halit Kıvanç - Resim: 1

1925 doğumlu Halit Kıvanç, orta öğretimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 3 ay kadar Siirt-Kozluk (şimdi Batman'a bağlandı) ilçesinde hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı. 

Fotoğraflarla Halit Kıvanç - Resim: 2

Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok "ilk"in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti. Uzun yıllar TRT'de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın da vazgeçilmez sunucusu oldu.

Fotoğraflarla Halit Kıvanç - Resim: 3

Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği'ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan "Tele Safir" adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

Fotoğraflarla Halit Kıvanç - Resim: 4

Pele ile ilk röportaj
Kariyerinde birçok ilke imza atan Kıvanç'ın ilklerin biri de efsane futbolcu Pele ile henüz tanınmadığı dönemlerde röportaj yapmış olması. Brezilya televizyonlarının haftalarca Halit Kıvanç'ı "Pele'yi keşfeden Türk" diye servis etmesine neden olan o röportajın anısını Halit Kıvanç şöyle anlatır:

“Brezilyalı bir meslektaşımla röportaj yapmak için kampa gitmiştik. İçeri girdiğimizde köşede oturan iki Brezilyalı oyuncuyu gördük. Biri orta sahanın beyni Zitoydu. Diğeri ise kimsenin tanımadığı 17 yaşında bir genç. Herkes Zito ile röportaj yaparken ben o gencin yanına sokuldum. Adının Pele olduğunu öğrendiğim gençle meslektaşım vasıtasıyla bir süre konuştuk. Daha sonra o çocuk 1958 Dünya Kupası’nın yıldızı olacaktı. Ben de Pele ile röportaj yapan ilk uluslararası gazeteci”