07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2023 22:18 | Son Güncelleme: 27.02.2023 23:18

Futbolda siyaset karambolü

Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarında atılan siyasi sloganların ardından gündem karıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "Maçlar seyircisiz oynansın ya da gerekli tedbirler alınsın" çağrısı sonrası açıklamalar üst üste geldi, futbola siyaset karıştı tartışmaları başladı
Futbolda siyaset karambolü

6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler sonrası futbol camiası, yardım kampanyası için seferber oldu. Ancak Fenerbahçe-Konyaspor ve  Beşiktaş-Antalyaspor karşılaşmalarında tribünlerden 'Hükümet istifa' tezahüratları yükselmesi futbola siyaset karıştı tartışmalarını alevlendirdi. Devlet Bahçeli'nin sosyal medya paylaşımı sonrası açıklamalar üst üste geldi. İşte Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'ndan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'dan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, Kulüpler Birliği Vakfı'ndan Sadettin Saran'a öne çıkan başlıklar... 

Süper Lig'in 23. hafta erteleme maçında Fenerbahçe sahasında Konyaspor'u ağırladı. Maç öncesi ve süresince taraftarlar, 'Hükümet istifa' sloganları attı. Ayrıca 'Türkiye üşüme, Fenerbahçe seninle' şeklinde tezahüratlarla depremin üzerinden geçen 20 güne rağmen halen depremzedelerin çadır ihtiyacının karşılanmamış oluşuna dikkat çekildi. 'Yalan yalan yalan. Dolan dolan dolan. 20 sene oldu. İstifa ulan' sosyal medyada gündem oldu. Fenerbahçe'nin ardından Beşiktaş-Antalyaspor karşılaşmasında da maçtan önce tribünlerden 'Hükümet istifa' tezahüratları yapıldı.

Sahaya oyuncak atılırken de istifa sesleri yükseldi

Vodafone Park’ta depremzede çocuklara moral vermek amacıyla düzenlenen etkinlikte taraftarlar, yanlarında getirecekleri atkı ve bere dışında pelüş oyuncakları (Sert olmayan ve 40 cm’i geçmeyecek ebatlarda) Vodafone Park’ın zeminine attı.

O sırada da yeniden ‘Hükümet istifa’ sesleri yükseldi. Karşılaşmanın ilk yarısının son anlarında yine protesto tezahüratları yapan Beşiktaşlı taraftarlar, bir süre yine 'Hükümet istifa' diye bağırdı.

Tribünlerden yükselen protestolara ilk tepki MHP Genel Başkanı'ndan geldi. Devlet Bahçeli Twitter'dan yaptığı açıklamada "Milliyetçi Hareket Partisi ülkemizin böylesi hassas ve acılı günlerinde sporun kirli siyasete alet edilmesini şiddetle kınamaktadır. Bütün kulüp başkanlarının müsabakaların ya seyircisiz ya da gerekli tedbirlerin alınarak oynanması hususunda acil ve gerekli adımları atmaları kaçınılmaz görevleridir" dedi. 

Bahçeli, Beşiktaş JK- Fraport TAV Antalyaspor müsabakasının ardından Beşiktaş üyeliğinden ayrıldı. Kısa süre sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ve MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay da sosyal medya hesapları üzerinden Beşiktaş JK üyeliğinden ayrıldıklarını açıkladı.

Bugün ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tribünlerden atılan sloganlara tepki gösterdi. Kasapoğlu "Spor sahaları siyaset alanları değildir. Provokasyonlara da hiçbir zaman izin vermeyeceğiz" dedi. 

Süleyman Soylu ise "Siyaset yapmak isteyen varsa önümüzdeki günlerde seçim var. Herkes meydana çıksın siyaseti yapsın ama spor alanlarını siyaset meydanına çevirmek isteyenler de biraz şurada devletin, milletin, sivil toplum kuruluşlarının ortaya koyduğu çabaya kulaklarını versinler" diye konuştu. 

TFF'nin Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarındaki 'Hükümet istifa' sloganları sonrasında Kulüpler Birliğini 'Seyircisiz lig' konusunu görüşmek için davet ettiği iddia edildi

Kulüpler Birliği Vakfı tartışmaların büyümesi üzerine bugün yaptığı açıklamada; spor kulüplerinin siyasi kurumlar olmadıklarını, futbolun birlik ve beraberlik ortaya koyulacak alanlar olması gerektiğini belirtti.

Alaattin Çakıcı'dan açıklama

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarındaki tezahüratlara ilişkin "Kulüp başkanlarının bu ihanete ortak olmadıkları inancındayım. Bu ihaneti organize eden kim ise bu ihanetlerde kim aktif görev almış ise Allah'ın laneti üzerlerine olsun devlet ve milletine bağlı olanlar bu ihaneti asla unutmayacaklar" dedi.

 Kılıçdaroğlu isim vermeden Çakıcı'ya seslendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ise isim vermeden Çakıcı'ya seslenerek "Beşli Çeteler, mafyalar, çantacılar, rantçılar… İnanın hiç fark etmez, hiç! Hepinizle hesabımız var. Şimdi oturun bana tehdit mektupları yazın. Herkes olması gerektiği yere gidecek, bu da benim sözüm olsun" ifadelerini kullandı.

 Saran: Protesto hakkı devlet düşmanlığı değildir

Fenerbahçe başkanlığı için en güçlü aday olarak gösterilen iş insanı Sadettin Saran, tartışmalar devam ederken dikkat çeken bir video paylaştı. Saran, eleştirinin bir hak olduğunu ve tezahüratların devlete karşı değil hükümete karşı yapıldığını, bunun anayasal bir hak olduğunu ifade etti. Saran "Hükümeti destekleyen insanların da, hükümet istifa diyen insanların da aynı şekilde saygı görmesi demokrasinin gereğidir. Tribünlerde çerçevesi anayasa ile belirlenmiş protesto hakkını kullananlara 'devlet düşmanı' demek, en basit şekliyle devlet ile hükümet arasındaki farkı bilmemektir. Unutulmasın ki 15 Temmuz hain darbe girişimine giden süreçte demokrasiye sahip çıkanlar, tezahürat edenler yine aynı tribünler olmuştur. Hükümeti destekleyene de eleştirene de lütfen aynı adalet anlayışı, aynı sevgi, aynı hoşgörü, lütfen! Bu vatan hepimizin" dedi.