TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ni görüştü. Görüşmelerin sonunda teklif, oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife "ret" oyu verirken, 4 milletvekili "çekimser" oy kullandı. AK Parti, CHP, MHP ve DEVA Partili milletvekilleri "kabul", İYİ Parti, Saadet, Yeniden Refah, Hüda-Par, TİP, Demokrat Parti ve DSP'li milletvekilleri ise "ret" oyu verdi. DEM Parti'li vekillerin çoğu oylamaya katılmadı, katılanlar ise hayır oyu kullandı.
İsveç: NATO'ya bir adım daha yaklaştık
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından İttifak'a tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını bildirdi. Kristersson, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı" ifadesini kullandı.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström da X paylaşımında, "TBMM'nin bugün İsveç'in NATO başvurusuna evet oyu vermesi memnuniyet verici bir adımdır. Şimdi Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın onay belgesini imzalamasını bekliyoruz. İsveç güvenilir, dayanışmacı ve kararlı bir NATO üyesi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. İsveç'in NATO üyeliği için Macaristan meclisinden de onay alması gerekiyor.