27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2023 22:12 | Son Güncelleme: 07.12.2023 22:28

Halil Falyalı cinayeti: Firari zanlı Hollanda'da yakalandı

Halil Falyalı ve Murat Demirtaş cinayetlerinin firari zanlısı Cemil Önal Hollanda'da yakalanarak tutuklandı. Önal'ın Türkiye'ye iade edilmesi bekleniyor
Halil Falyalı cinayeti: Firari zanlı Hollanda'da yakalandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş cinayetlerinin firari zanlısı Cemil Önal Hollanda'da yakalandı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Önal, Türk emniyetinin uyarısı üzerine Hollanda polisi tarafından takibe alındı. Lahey yakınlarındaki Zoetermeer kasabasında gerçekleştirilen operasyonda yakalanan Önal çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Çifte cinayet zanlısının Türkiye'ye iadesi bekleniyor. 

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Mehmet Faysal Söylemez ve Mustafa Söylemez'in tasarlayarak kasten öldürme suçundan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak veya yönetmek suçundan 5'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, sanıklar Abdurrahim Çelik, Cengiz Şener, Metin Süs ve Ender Yıldız için tasarlayarak kasten öldürmeye yardım ve suç işlemek için kurulan silahlı örgüte üye olmak suçlarından 32 yıl 6'şar aydan 46'şar yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, KKTC'de hakkındaki adam kaçırma, darp ve zorla alıkoyma suçlamaları ile ilgili 14 Ekim 2021'de polise teslim olan ve tutuklanan maktul Halil Falyalı'nın, kendisi ve çalışanları aleyhindeki davalar geri çekilince 17 Aralık 2021'de cezaevinden tahliye edildiği yer alıyor. Maktulün, 8 Şubat 2022 sabahı şoför Murat Demirtaş'ın kullandığı araçla kendisine ait otelden korumaları Halil Işık ve Türkistan Gülce'nin eskortluğunda ayrıldığı bilgisine yer verilen iddianamede, bir aracın yolun daralan yerinde park halinde durduğu, şoförün korna çaldığı ancak aracın yoldan çekilmediği bildiriliyor. İddianamede, tam bu esnada birkaç el tabanca sesi geldiği, hemen akabinde otomatik tüfeklerle maktulün içerisinde bulunduğu aracın hedef alınarak ateş edildiği, kanlar içerisinde kalan Falyalı ile şoförünün öldüğü anlatılıyor.

İddianamede, son derece organize, planlı ve profesyonel bir şekilde işlendiği belirtilen dava konusu eylemin belli bir sürece yayıldığı, önceden ayrıntılı şekilde planlandığı ve bunun için de şüphelilerin bir araya gelip birtakım görüşmeler yaptıklarına değiniliyor. İddianamede, şüphelilerin suçun işlendiği tarihten çok daha önce bu eylemi gerçekleştirmeye karar verdikleri ve planladıkları, ilk olarak 2021 yılı Eylül ayında Musa Çiçek ve Mustafa Söylemez'in KKTC'ye kaçak yollarla gittikleri, bu ilk gidişlerinde maktul Halil Falyalı'nın cezaevinde olması nedeniyle eylemi gerçekleştiremedikleri ancak vazgeçmedikleri ifade ediliyor.