28 Mart 2024, Perşembe
Giriş: 06.02.2023 16:03 | Son Güncelleme: 06.02.2023 16:25

Havadan çekilen fotoğraflar yıkımı gözler önüne serdi

Kahramanmaraş'ta merkezi Pazarcık ile Elbistan olan ve 10 şehri etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Fotoğraflar yıkımın boyutunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar ise artçıların 1 yıl devam edebileceğini tedbirli olması gerektiğini söylüyor
Havadan çekilen fotoğraflar yıkımı gözler önüne serdi - Resim: 1

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. 10 kentte hasara neden olan depremler sonrasında binalar çöktü, çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Farklı şehirlerde enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmalar devam ediyor.

Havadan çekilen fotoğraflar yıkımı gözler önüne serdi - Resim: 2


Türkiye deprem fırtınasına yakalanan bölge için seferber oldu. Anadolu Ajansı'nın bölgede havadan çektiği fotoğrafla yıkımın boyutunu gözler önüne serdi. Hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen dakika artsa da, enkaz altından umut kesilmedi. Artcı sarsıntıların devam edeceğini açıklayan uzmanlar ise tedbirli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Havadan çekilen fotoğraflar yıkımı gözler önüne serdi - Resim: 3


Toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde basın toplantısı düzenlendi. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Pazarcık merkezli depremin 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük depreminden sonra yaşanan en büyük deprem olduğunu söyledi. Depremin 10 ili etkilediğini, KKTC, Irak ve Suriye'de de hissedildiğini belirten Özener, "Bu deprem, 17 Ağustos 1999'dakinin büyüklüğüne eşit bir deprem. Dolayısıyla bu coğrafyada 24 yıllık geçen bir sürede gördüğümüz en büyük depremle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Havadan çekilen fotoğraflar yıkımı gözler önüne serdi - Resim: 4


Özener, depremin 'moment magnitüd' büyüklüğünün 7,7 olduğunu, Kandilli'nin lokasyon tespitinin Gaziantep sınırları içinde, AFAD'ın tespitinin ise Kahramanmaraş il sınırında kaldığını belirterek, AFAD ve Kandilli'nin lokasyonlarının farklı gibi görünse de aslında birbirine çok yakın noktalar olduğunu ifade etti. İki lokasyon arasında 15 kilometre bulunduğunu, bunun da çok doğal olduğunu dile getiren Özener, 100 civarında artçı depremlerin yaşandığını, bunların yaklaşık 53'ünün 4'ün üzerinde olduğunu aktardı.