02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.12.2022 09:41 | Son Güncelleme: 29.12.2022 09:52

İkizköylüler yeni yıla Akbelen Ormanı için nöbette girecekler

27 Kasım’da Akbelen Ormanı’ndaki Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nde maden sahasının genişletilmesine karşı verilen yürütmenin durdurulması kararı kaldırıldı. Şirketin kesim için ormana gireceği konuşuluyor. 4 yıldır mücadeleye devam eden İkizköylüler, yılbaşında nöbetin 532. gününü tamamlayacak
İkizköylüler yeni yıla Akbelen Ormanı için nöbette girecekler

İkizköylüler, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) tarafından yapılan termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına karşı 2019 yılından beri direniyor. Muğla 1. İdare Mahkemesi'nin, Milas Akbelen Ormanı'nda genişletilmek istenen kömür madeni sahasıyla ilgili 12 Ağustos’ta verdiği yürütmeyi durdurma kararı 3. bilirkişi raporuna dayanılarak 27 Kasım’da kaldırıldı. İkizköy halkının bu karara itirazı ise 23 Aralık'ta reddedildi. Ret kararının ardından “Akbelen’deki davayı kazandık, artık kesebiliriz” şeklinde duyum aldıklarını söyleyen İkizköy Çevre Komitesi Başkanı Nejla Işık, 17 Temmuz 2021 günü başlayan nöbetin yılbaşında da devam edeceğini söylüyor.

Endüstriyel plantasyon adı altında kesim

Akbelen Ormanı 780 dönümlük bir alan. Bir tarafında maden bir tarafında ise zeytinlikler var. 38 bin zeytin ağacı olduğunu söyleyen Işık, “Kasım 2019’da, endüstriyel plantasyon adı altında önce Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesim için ormana girildi. Dilekçelerle buna engel olduk. Aralık 2020’de şirketin bölgeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan satın alındığını duyduk. Ve komite olarak dava açtık” diyor.

Nejla Işık "İlk bilirkişi raporu iptal edildi. İkincisinde zeytinliklerin bölge için önemi, buranın bir su havzası olduğu ve tarım için çok önemli olduğu belirtilmesine rağmen enerji için ağaçların kesilebileceği yönünde bir sonuca varıldı. Buna da itiraz ettik. 8 Ağustos’ta yapılan 3. bilirkişi raporunda ise zeytinliklerimizin ve hayvanlarımızın madenden etkilenmediği yönünde, bilimsellikten uzak bir rapor çıktı” dedi

780 dönümlük orman günde 2 defa kontrol ediliyor

Işık Akbelen’in önemini ise şöyle anlatıyor: “Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) Hacettepe Üniversitesi’ne yaptırdığı araştırmaya göre, Çamköy, Bodrum ve Milas’ın su kaynağı. Zeytinlikler madenden etkilenmiyor, diyorlar. Tamam, bunlar ölmez ağaç ama hastalık oluyor, verim düşüyor” diyor ve mücadelelerini şöyle anlatıyor: “Şu an nöbette 12 kişiyiz. Siyasilerden yaşam savunucularına, bölgeye gelmek isteyen pek çok insan var. Köylüler ve yaşam savunucuları olarak günde 2 defa maden tarafı başta olmak üzere tüm ormanı kontrol ediyoruz. Yılbaşında da, 532. günümüzde nöbet tutmaya devam edeceğiz. Mücadeleyi kazanıncaya kadar durmayacağız.”