Ipsos, 30 ülkeyi kapsayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Ipsos'un Global Advisor çevrimiçi platformunda ve Hindistan'da IndiaBus platformunda 20 Aralık 2024-3 Ocak 2025 tarihleri arasında Hindistan'da 18 yaş ve üzeri, Kanada, İrlanda, Malezya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 18-74, Tayland'da 20-74, Endonezya ve Singapur'da 21-74 ve diğer tüm ülkelerde 16-74 yaş aralığında toplam 23.765 yetişkinle görüşüldü.
Türkiye eşitliğe önem veren 2’nci ülke
Katılımcılara sorulan “Kadınlar ve erkekler arasında eşitliğin sağlanması sizin için ne kadar önemli?” sorusuna ülkeler ortalamasında her üç kişiden ikisi (yüzde 68), kadınlar ve erkekler arasındaki eşitliğin sağlanmasını önemli bulduğunu belirtiyor. Bireylerin yüzde 16’sı ise bu konuyu önemli bulmadığını söylüyor. Kadınlar (yüzde 74), erkeklere kıyasla (yüzde 62) cinsiyet eşitliğini daha önemli buluyor.
Söz konusu soruya çok/ oldukça önemli diyen ülkelerin başında sırasıyla Hindistan, Türkiye, İtalya, Kolombiya, Meksika, İspanya, Fransa, Şili, Endonezya, Güney Afrika geldi.
Erkekler yol katedildiğini düşünüyor
30 ülkenin ortalamasında, bireylerin yarısı (yüzde 50), kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması konusunda ülkelerinde yeterince yol katedildiğini düşünüyor. Erkekler bu ifadeye kadınlardan daha fazla katılıyor. Türkiye bu listede yüzde 49 ile 14’üncü sırada yer alıyor.
“Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmasını konusunda ülkemde yeterince yol katedildi” ifadesine en çok katılan 10 ülke şöyle:
- Endonezya, Tayland, Hindistan, Şili, Meksika, Arjantin, Lomobiya, Peru, Malezya, Singapur.
30 ülkenin ortalamasında, bireylerin yarısından fazlası (yüzde 54), kadınların iş dünyasında ve hükümette daha fazla kadın lider olmadıkça ülkelerinde eşitlik elde edemeyeceklerini düşünüyor. Kadınlarda bu ifadeye katılım oranı erkeklerden daha yüksek (yüzde 60). Türkiye bu listede 4’üncü sırada yer alıyor.
“İş dünyasında ve hükümette daha fazla kadın lider olmadıkça kadınlar erkeklerle eşitliği elde edemeyecek” ifadesine en çok katılan 10 ülkenin sıralaması şöyle:
- Hindistan, Güney Afrika, İrlanda, Türkiye, Fransa, Şili, Kolombiya, İsveç, Avustralya, İspanya.
Fikir belirtmeyenlerin sayısında artış
Öte yandana Ipsos'un Gündeme Dair araştırmasında Türkiye’de kadın ve erkeklere eşit davranıldığını düşünen bireylerin oranı, son 4 yıldır pek değişmedi. Toplumda her 5 kişiden biri eşit davranıldığı görüşünde. Bu sene fikir belirtmeyenlerin oranındaki artış ise dikkat çekici.
“Türkiye’de bugün genel olarak kadın ve erkeğe eşit davranılıyor” ifadesine katılıp katılmadığı sorulduğunda “Fikrim yok” diyenlerde yüzde 10’luk bir artış var. Geçen yıl yüzde 5 olarak açıklanan fikir belirtmeyenlerin sayısı veriler bu yıl yüzde 15’e ulaştı.
“Kadın ve erkeğe aile içinde eşit davranılıyor” ifadesi sorulduğunda her 10 kişiden sadece 3’ü aile içinde kadın ve erkeklere eşit davranıldığını düşünüyor. Kadınların bu konudaki düşünceleri erkeklere göre daha olumsuz olsa da erkeklerin bu konudaki görüşleri çok farklı değil. Toplumun %41’i aile içinde kadın ve erkeğe eşit davranılmadığı görüşünde olduğunu belirtiyor.
Eşit işe eşit ücret alınmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 41 oldu
Her iki kişiden biri kadınların eşlerinden ya da ailelerinden izin almadan çalışamadığı tespitine katılırken, eşit işe eşit ücret alınmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 41 oldu. İş hayatında kadın ve erkeğe eşit davranıldığı belirtenlerin oranı ise yüzde 27.