İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi yüzde 75'ini ulusal basından, yüzde 25'ini de işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları ve yerel basından derlediği bilgilerle ocak ayına dair bir rapor yayınladı. Raporda, 2025'in ilk ayında iş kazaları sebebiyle hayatını kaybeden en az 177 işçi olduğu ifade edildi.
İSİG tarafından derlenen bilgilere göre inşaat, taşımacılık, konaklama, tarım işkolları en fazla ölümün meydana geldiği işkolları oldu.
İşçi ölümlerinin sektörel dağılımını da yapan İSİG'e göre hizmette 56, sanayide 55, inşaatta 43 ve tarımda 23 işçi hayatını kaybetti.
Rapora göre taşımacılık, tarım ve moto kurye ölümlerinde trafik kazası; inşaat ve tarımda ezilmeler ve yüksekten düşmeler; otellerde yangınlar ve her sektörde kalp krizi nedenli ölümler öne çıkıyor.
Ocak ayında iş kazalarında hayatını kaybedenlerin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
- 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi
- 18-29 yaş arası 34 işçi,
- 30-49 yaş arası 67 işçi,
- 50-64 yaş arası 53 işçi,
- 65 yaş ve üstü
- Yaşı bilinmeyen 9 işçi
Öte yandan raporda ocak ayında hayatını kaybeden işçilerden 15'inin kadın olduğunun da altı çizildi.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğinin söz konusu ölümlere neden olduğunu vurgulayan İSİG raporunda, "maliyetler nedeniyle İSİG önlemlerinin alınmadığı" vurgulanarak şöyle denildi: "Devletin gerekli denetimleri yapmaması, aşırı-uzun-yoğun çalıştırma ve sendikal örgütlenmenin engellenmesi iş cinayetlerinin temel nedenlerini oluşturuyor."
Kartalkaya faciası anımsatıldı
Ayrıca hizmet sektöründe otel yangınlarının öne çıktığı belirtilen raporda, Bolu'da 78 kişinin öldüğü Kartalkaya yangın faciası da anımsatıldı. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Bir, milyonlarca dolar kar eden otelde en temel yangın önlemleri (yağmurlama, ikaz, alarm, çıkış levhaları, merdiven vb.) alınmadı. İki, denetim görevini yapması gereken Turizm Bakanlığı’nın bunu yapmadığı, mevzuatların patronların isteği doğrultusunda bir sistemin hayata geçirildiği, bu noktada Belediyenin işlevsizleştirildiği (fiilen bildirimde bulunabilirliği tartışılmalı) görülüyor. Üç, Çalışma Bakanlığı’nın İSİG denetimlerini yapmadığı ve otelde çalışan işçilerin çalışma (ve burada yaşama) koşulları üzerine üzerine düşeni yapmadığı ortaya çıkıyor" denildi.